Marmara bölgesinin en büyük topraksız yeşillik tarım serası
Büyüyen dünya nüfusu karşısında meyve ve sebze ihtiyacını karşılamak için oldukça önemli bir tarım methodu olan topraksız tarım(hydroponics) hakkında mümkünse sizinle görüşmek istiyorum. Marmara bölgesinin en büyük topraksız yeşillik tarım serasını faaliyete geçirdik.
Topraksız tarım bitkileri su ve mineral besin solüsyonları kullanarak yetiştiren, toprağa ihtiyaç duymayan tarım yöntemidir. Tamamen hormonsuz ve kimyasal ilaçlardan uzak ürünler yetişmektedir.Amerika, Japonya, İngiltere, Fransa, Hollanda, Almanya, Israil,Avustralya, Kanada da yıllardır gelişmiş teknoloji ile kullanılan topraksız tarım yöntemi, bu ülkelerin devletleri tarafındanda büyük destek görüyor. Türkiye'nin yeni yeni tanıştığı bu tarım yöntemini Silivrideki 23.500 m2 lik arazimizde uyguladık.Büyüyen dünya nüfusu için verimli bir yöntem. Kaleme almak isterseniz görüşmekten mutluluk duyarım. Aşağıda yazdığım detaylı yazıyı ve fotografları sizinle paylaşmak istedim.
Bülent Emir Baycan
İstanbul Sanayileşmiş Kaliteli Tarım için hazır
Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü'nün raporlarında belirtildiği gibi ''Gelecekte dünya nüfusun en temel sorunu, azalan tarım topraklarına karşın artan nüfusu doyuracak tarım üretimi gerçekleştirmek olacak."Artık bu problemin çözümlerinden biri dünyada 1600 lü yıllarda keşfedilen ve gelişmiş ülkelerde gittikçe yaygınlaşan ''topraksız tarım'' methodu, diğer bir deyişle modern, sanayileşmiş tarım.Yüz yıllardır temel ihtiyaç ve geçim kaynağı olan tarım, ilerleyen teknoloji ve artan ihtiyaçlar karşısında modern, bilinçli, sağlıklı bir tarım methodu olan topraksız tarımla Türkiye İstanbul Silivri'de kurulan Salatta a.ş ile tanışıyor. Silivri'de 23,500 m2 lik arazide kurulan Marmara bölgesi'nin en büyük yeşillik serası Salatta a.ş, topraksız tarımı Türkiye'de yaygınlaştırmayı hedefliyor. Kuruluş yılda ortalama 2 milyon kök ürtemi hedeflemektedir.
Topraksız tarım, toprağa ihtiyaç duymadan, tarım bitkilerini su ve mineral besin solüsyonları ile yetiştiren tarım yöntemidir. Bitkinin topraktan aldığı mineraller ve mutlaka alması gereken mineralleri içeren çözeltide yetişen yeşilliklerde, bitki gerekli besini toprağa göre yüzde doksan beş daha iyi almaktadır. Böylece tarımda verimlilik üç kat artar. Bitkinin ihtiyacı olan besin toprak yerine su, perlit ya da kaya yünü gibi volkanik materyallerden yararlanılarak verilir. Bitki kökünün su tutmasını sağlayan bu maddeler, tamamen zararsız olmakla birlikte çorak topraklarda, verimsiz alanlarda bile tarım yapılmasını mümkün kılar.Çalışmalara göre topraksız tarım bir senede iki kere hasat alınan bir tarlanın beş katı ürün yetiştirebilmektedir. Senede bir kez hasat alınan bir tarlanın ise 10 katı ürün yetiştirmektedir. Bitkiler toprakta besin aramak yerine bu besinleri yeterli miktarda solüsyondan aldıklarından, topraksız tarım yöntemi ile tarımda istihdam artar ve istikrarlı üretim sağlanır.
Bitkiler hastalığın yüzde yetmişini topraktan almaktadır. Topraksız tarım methodu ile kimyasal tarım ilaçları kullanılmadığı için bu ilaçların yan etkilerinden uzak, hormon ve benzeri kimyasallar kullanılmadan ürünler yetiştirilmektedir. Toprakla ilintili olan hastalıkların ve bakterilerin azalması sağlanmaktadır.Modern tarımın en iyi tehsislerinden Salatta a.ş nin en büyük hedefi de tarım ilaçları kullanmadan haşere ve hastalık içermeyen, hormonsuz, sağlıklı, taze ve kaliteli yeşillikler üretmektir.
Topraksız tarım, ekonomik ve çevresel bir çok fayda sağlamaktadır.Şehir yada şehre yakın dar alanlarda üretim sağlayarak, ulaştırma ve taşıma masfarları azaltmaktadır. Toprağa ihtiyaç duymadan üretilen yeşillikleri ile Salatta a.ş köküyle birlikte hala canlı, taze bir şekilde ürünlerini tüketiciye ulaştıracaktır. Çevre için olumlu etkileri olan topraksız tarım ile su sistemde kaldığı için yeniden kullanılabilinmektedir, böylece su tüketimi ve tarım için gereken su maaliyetleri azalmaktadır. Toprak tarafından emilmeyen su ve buharlaşma ile kaybedilen su miktarı azalmaktadır.
Topraksız, modern tarım teknikleri ile tarım da verimi ve istihdamı arttırmayı hedeflediklerini belirten Salatta a.ş genel müdürü Bülent Emir Baycan, ülkemize tarımda ekonomik güç kazandırmayı amaçlamaktadır. Amerika, Japonya, İngiltere, Fransa, Hollanda, Almanya, Israil,Avustralya, Kanada da yıllardır gelişmiş teknoloji ile kullanılan topraksız tarım yöntemini İstanbul gibi bir metropolitanda uygulayarak hormonsuz, sağlıklı, taze ürünleri tüketici ile buluşturacaktır.
Bülent Emir Baycan |