Türkiye'deki taze fasulye üretiminin yüzde 22'sini karşılayan Burdur'da sıcak hava üretimi olumsuz etkiledi. Sezon başında kilogramının üreticiden çıkış fiyatı 2.5 lira olan fasulyenin fiyatı da 80 kuruşa kadar geriledi.
Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, fasulye üretiminde geçen yıl 36 bin ton civarında rekolte gerçekleşirken bu yıl aşırı sıcaklar nedeniyle rekoltenin 25 bin ton civarında beklendiğini söyledi.
Türkiye'de taze fasulye üretiminin yapıldığı en verimli ovalardan birinin İnsuyu Ovası olduğunu ifade eden Kemal Kubilay, Burdur'da son yıllarda üretilen en önemli tarım ürününün taze fasulye olduğunu bildirdi. İnsuyu Ovası'nda yetişen fasulyenin kalitesi, lezzeti ve dayanıklılığı ile Türkiye'de adından söz ettirmeye başladığını kaydetti.
Kubilay, İnsuyu Ovası'nda yapılan fasulye üretiminin bölgedeki birçok çiftçinin de geçim kaynağı olduğunu vurguladı.
Kemal Kubilay, İnsuyu Ovası'nda kurulan fasulye halinde her gün ortalama 300 ton fasulyenin alıcıya ulaştırıldığını bildirdi.
Kubilay, Türkiye'deki taze fasulye üretiminin yüzde 22'sinin İnsuyu Ovası'ndan karşılandığını vurgulayarak, ''Geçen yıla göre bu yıl üretimde düşüş oldu. Bunun en önemli nedeni ise aşırı sıcaklar. Geçen yıl 36 bin ton civarında rekolte gerçekleşmişti. Bu yıl ise 25 bin ton civarında rekolte bekliyoruz'' diye konuştu.
Kemal Kubilay, İncesuyu Ovası'nda yetişen fasulyenin başta İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya olmak üzere Türkiye'nin dört bir tarafına gönderildiğini anlatarak, özellikle büyükşehirlerde İnsuyu fasulyesinin tercih edildiğini kaydetti.