Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  Domates »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum, fide-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze ve kuru domates
 Salça-Ketçap-Domates suyu
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
 

Avrupa'nın en lezzetli domatesi Tekirdağ’da yetişiyor

İdeal ışık, ideal sıcaklık gibi iklim koşullarının uygunluğu nedeniyle, Türkiye'de yetiştirilen domateslerin Avrupa'da yetiştirilenlere göre daha lezzetli olduğu kaydedildi.

Domates yetiştiriciliğinde lezzeti etkileyen faktörler arasında yer alan ideal ışık, ideal sıcaklık gibi iklim koşullarının uygunluğu nedeniyle, Türkiye'de yetiştirilen domateslerin Avrupa'da yetiştirilenlere göre daha lezzetli olduğu bildirildi.

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Servet Varış, domatesin lezzetini etkileyen temel faktörün genetik olduğunu ancak muhafaza koşullarının sağlanmasıyla arzu edilen lezzetli domatesin elde edilebileceğini söyledi.

Herkesin artık geçmişte annelerin yetiştirdiği domateslerin bulunmadığından şikayet ettiğini dile getiren Prof. Dr. Varış, "Uygun çeşidi uygun şartlarda yetiştirirsek lezzetli olan annemizin domatesini elde edebiliriz. Bunu etkileyen faktörler, ideal sıcaklık, ışık, hastalıklara, zararlılara karşı uygun şekilde mücadele etme, muhafaza koşullarının yapılması, sulama, gübreleme ve potasyumdur. Aynı şekilde suyun uygun şekilde verilmesi de önemli. Aşırı su, kuru madde şeker oranını düşürür" diye konuştu.

Prof. Dr. Varış, Türkiye'nin domates üretiminde lider ülkelerden biri olduğunu, üretilen ürünlerin Rusya, Almanya ve Ortadoğu ülkelerine ihraç edildiğini söyledi.

Domatesin tercih edilmesinde lezzet faktörünün ön planda olduğunu aktaran Prof. Dr. Varış, "Türkiye'de yetiştirilen domatesler, Avrupa'da özellikle kuzey Avrupa ülkelerinde yetiştirilen domateslerden daha lezzetli. Bunun nedeni Türkiye'nin doğal olarak yüksek ışık potansiyeline sahip olması. Türkiye, güneş ülkesi. İngiltere'de ya da Hollanda'da üretilen domatesler ancak yapay ışıklandırma yapılırsa Türkiye'de ki seviyeye gelebilir" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Varış, Türkiye'de yılda 10 milyon tondan fazla domates yetiştirildiğini, diğer ülkelerin Türkiye seviyesine gelmek için teknolojiden yararlanıldığını vurguladı.









TARIM TV

Ekleme Tarihi
15.07.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Avrupanın en lezzetli domatesi Tekirdağda yetişiyor
Link: Avrupa'nın en lezzetli domatesi Tekirdağ’da yetişiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız