Yemek atıklarından gübre üretecek ARGD, Güney Kore teknolojisiyle artıklardan geri dönüşüm sağlayacak. Firmanın ilk hedefi her şey dahil otellerde çöpe giden yemek atıklarından hayvan yemi ve bitki gübresi üretmek.
İZMİR - Geçtiğimiz yıl geri dönüşüm sektöründe faaliyet göstermek amacıyla kurulan ARGD Geri Dönüşüm AŞ Güney Kore`de 1992 senesinde faaliyete başlayan ve dünyanın en büyük geri dönüşüm tesislerini ve makinasını üreten GAIA Corp. firmasının Türkiye`deki tek temsilcisi oldu.
Firma, herşey dahil sistem otellerin yemek atıklarını geri dönüşüme kazandırıp hayvan yemi ya da bitki gübresi elde edecek, özellikle fabrikaların, çiftçilerin ve hayvancılıkla uğraşanların çıkan atıkların bertarafı konusunda yaşadıkları sıkıntıyı ortadan kaldırıp, bu atıkları tekrar kullanma olanağı sağlayabilecek bir sistemi Türkiye pazarına sundu.
ARGD Geri Dönüşüm AŞ Genel Müdürü Yiğit Sezerman, Türkiye pazarında başarılı olmaları halinde Ortadoğu pazarını da hedefl ediklerini söyledi.
Şirketi geçtiğimiz yıl ortağı Onural Özdemir ile birlikte kurduklarını hatırlatan Sezerman, Bayındır’da kurdukları depoda yemek atığı kurutucusunu hem potansiyel müşterilerine tanıttıklarını hem de geri dönüşümde farklı deneme çalışmaları yaptıklarını açıkladı.
Bu makinanın birkaç özelliği olduğunu vurgulayan Sezerman, evsel atık denilen özellikle her şey dahil sistem otellerde ve restorantlarda ortaya çıkan yemek atıklarını geri dönüşüme kazandırıp hayvan yemi ya da bitki gübresi haline getirdiğini belirtti. Sezerman, “Satmış olduğumuz makinalar her türde atık geri dönüşümü ve atıktan enerji üretme gibi konularda hizmet veriyor. Tarla atığı, çürümüş meyve ve sebze, ölü tavuk ve balık, hayvan et atıkları ve evsel atık gibi organik atıklardan hayvan yemi veya bitki gübresi elde ediliyor. Özellikle fabrikaların, çiftçilerin ve hayvancılıkla uğraşanların çıkan atıkların bertarafı konusunda yaşadıkları sıkıntıyı ortadan kaldırıp, bu atıkları tekrar kullanma olanağı sağlayabilecek bir sistemi Türkiye pazarına sunduk” dedi.
Sezerman, bir diğer önemli projenin de kalori değerleri yüksek kayıp atıklardan enerji üretme projeleri olduğunu söyledi. Bu iki önemli işi yaparken çevreyi korumayı ana hedef olarak dikkate aldıklarını vurgulayan Sezerman, “İşimizi yaparken çeşitli firmalar ve üniversitelerden teknik destek ve görüşlerini almayı ihmal etmiyoruz. Firmamız müşterilerinin istekleri doğrultusunda makina imal ediyor. Mesela makinanın enerji ihtiyacı için elektrik, LPG ve LNG müşterinin isteği doğrultusunda seçilir. Bu anlamda her müşterinin ihtiyacını karşılayabilecek makina üretimi yapılıyor” diye konuştu.
Çiftlikler ve belediyelerle de görüşüyor
Yiğit Sezerman, yem işiyle uğraşanlarla, hayvan çiftlikleriyle, belediyelerle görüşme halinde olduklarını söyledi. Türkiye’de bir çöp problemi olduğunu ve istifl enen çöplerin çevre kirliliği yarattığını anlatan Sezerman, o yüzden belediyelerin de bu teknolojiyle yakından ilgileneceğini ümit ettiklerini ifade etti. Sezerman, Çeşme Otelciler Birliği ile de görüştüklerini, otellerin birleşip de böyle bir yatırım yapabileceğini kaydetti. Türkiye’de geri dönüşümün gündemde bir konu olduğunu ve pek çok sektörü yakından ilgilendiriğini vurgulayan Sezerman, bu teknolojiyi Türkiye pazarına tanıtmayı ve makine satışlarını artırmayı hedeflediklerini, hedef olarak seçtikleri firmalarla görüştüklerini sözlerine ekledi. |