Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  Domates »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum, fide-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze ve kuru domates
 Salça-Ketçap-Domates suyu
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
Domates artık lüks oldu 

Domates artık lüks oldu
 
 
Türkiye’nin en önemli domates üretim merkezlerinin başında gelen Aydın’da domates fiyatı bir anda yaklaşık yüzde 400 oranından artınca domates lüks tüketim maddesi haline geldi.


Yemeklerin vazgeçilmezi sofraların baş tacı olan domates yaz ortasında tükenince fiyatlar birden 50 kuruştan 2 TL’ye yükseldi. El yakan domates fiyatları tüketiciyi üzdüğü gibi tarlada domates kalmadığı için üretici de sevinemedi.

Bu yıl mayıs haziran aylarında havaların yağışlı geçmesi nedeniyle hastalık bulan domates fideleri erken kurudu ve beklenen verimi yapmadı. Bir anda domatesin azalması nedneiyle pazarda kilosu 50 kuruşa satılan sofralık domatesin kilosu yaklaşık 4-5 kat artarak 2, 2.5 TL’ye satılmaya başladı. Domates fiyatlarının artmasının üreticiyi de sevindirmediğini belirten Acarlarlı üreticilerden Ramazan Özer, “Aydın’da bu yıl domates fideleri çok erken yaşlandı. Beklenen verim olmadı. Sezon bir anda gelip geçti. Geçtiğimiz ay kasasını 5 TL’ye sattığımız domatesin kilosu 2.5 TL oldu. Salçalık domatesin kilosu ise 1 TL’den başlıyor” dedi.

Aydın’da yaklaşık 10 bin dönüm alanda domates yetiştiriciliği yapıldığını belirten Ramazan Özer, “Domates fidanı diğer meyve fidanlarını benzemez. Suyu dibinde güneşi üstünde ister. Bu yıl hasat sezonunda yağmur yağdı. Fidan ıslandıktan sonra güneş açınca fidanlar yandı. Bu da fidanların hemen yaşlanıp verimden kesilmesine neden oldu. Şimdi domates para etti ama, üreticinin elinde ürün kalmadı. Tüketici salça yapacak fiyatlar uçtu. Domatesin yükselen fiyatları üreticiyi de tüketiciyi de memnun etmedi” diye konuştu. (İHA)

Ekleme Tarihi
25.08.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Domates artık lüks oldu
Link: Domates artık lüks oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız