Soğanda MİLDİYÖ Hastalığına Dikkat!...
Bolu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, üreticilerden soğan ekim alanlarında "Mildiyö Hastalığı"na karşı dikkatli olunmasını istedi. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi tarafından yapılan teknik kontrollerde, soğan ekim alanlarında Mildiyö Hastalığı’nın etkili olduğu görüldü.
‘’Mildiyö Hastalığı’’ başta soğan olmak üzere sarımsakta da görülmekte olup, ilk belirtileri soğan yapraklarının dip ve orta kısımlarındaki klorotik çukurlaşmalardır. Hastalık ne kadar erken görülür ve yayılırsa ürün kaybı da o nispette büyük olur. Mantari hastalıklar mücadele yapılmadığı takdirde soğanda önemli verim kayıplarına neden olabilmektedir. Bu nedenle, üreticilerimiz sorunlu soğan ekim alanlarında ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile ilaçlı mücadele yapmalıdırlar. Daha detaylı bilgi için üreticilerimiz İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine başvurabilirler.
Soğan Mildiyösü Hastalığı (Peronospora destructor Berc.) Belirtileri
Soğan yapraklarının dip ve orta kısımlarında klorotik çukurlaşmalar meydana gelir. Bunların ortaları zamanla beyazlaşır menekşe rengini alır. Üzeri mantara ait tabaka ile kaplıdır. Lekelerin biri diğeri ile birleşerek yaprağın kurumasına neden olur. Soğan başında buruşma ve süngerleşmelere neden olur. Ayrıca mildiyöye yakalanmış soğan bitkilerinin yumruları ambarda uzun müddet saklanamaz. Yumruda zamanla yumuşama, sulanma ve çürümeler meydana gelir. Mücadelesi Kültürel Önlemler a) Hasat sonunda hastalıklı bitki artıkları toplanarak yok edilmelidir. b) Hastalığın her yıl epidemi yaptığı yerlerde dayanıklı çeşitler ekilmelidir. c) Soğan yetiştiriciliğinde genellikle rüzgarlı su tutmayan tarlalar seçilmelidir. d) Fazla çiğ düşen kapalı tarlalarda genellikle soğan tarımından kaçınılmalıdır. e) Hastalığın devamlı görüldüğü yerlerde yağmurlama sulama yapılmamalıdır. Kimyasal Mücadele Normal koşullarda ekonomik olmamakla beraber, eğer iklim koşulları hastalığın gelişmesine uygun gidiyorsa yeşil aksam ilaçlaması uygulanabilir.
Kullanılacak Bitki Koruma Ürünleri ve Dozları Bakanlık tarafından yayınlanan “Bitki Koruma Ürünleri” kitabında tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır.
http://www.bolutarim.gov.tr |