Kurutulmuş sebzeler ihraç ürünleri arasına girdi Kışın tüketmek amacıyla hazırlanan kurutulmuş sebzeler, Gaziantep'ten dünya mutfağına sunuluyor.
Ev kadınları ve genç kızlar tarafından hazır hale getirilip ev, bahçe ve tarlalarda kurutulan patlıcan, biber ve salatalıklar bölge insanının önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor.
Geçmişte daha çok kışın tüketmek amacıyla hazırlanan kurutmalıklar son yıllarda sektör haline geldi.
Gaziantep mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden dolmanın yapımında kullanılan patlıcan, biber, kabak ve acur kurusu, sektördeki gelişime bağlı Türkiye'nin ihraç ürünleri arasına girmeyi başardı.
Yurt içinin yanı sıra başta Avrupa olmak üzere ABD gibi birçok ülke kurutmalıkları Gaziantep'ten temin ediyor.
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sebzelerin yazın tazesinden kışın kurusundan faydalandıklarını söyledi.
Kurutmalık ürünlerin dünyanın birçok ülkesine ihraç edildiğini hatırlatan Tiryakioğlu, "Şuanda en büyük alıcımız elbette iç piyasa. Dolmanın Gaziantep yemekleri arasında önemli bir yeri var. Ege, Marmara ve Karadeniz gibi bölgelere gittiğinizde her yerde patlıcan kurusu görebilirsiniz. Bu da bizim için sevinç kaynağı" dedi.
Borsada işlem görüyor Tiryakioğlu, kurutmalık ürünlerin borsada "adet" olarak tescillendiğini anımsattı.
Borsada son 5 yılda 8 milyon lira tutarında kurutmalık ürünün tescillendiğini vurgulayan Tiryakioğlu, "Geçen yıl 7 milyon 511 bin 809 kurutmalık ürün işlem gördü. Sadece patlıcan ya da biber değil bunların yanı sıra acur, domates ve maydanoz kurusu da işlem gören ürünler arasında yer alıyor. Şehrimizde hazırlanan ürünler Ege ve Marmara bölgesindeki ihracatçı firmalar aracılığıyla dünya mutfağına sunuluyor" ifadelerini kullandı.
Tiryakioğlu, Avrupa'daki gurbetçilerin, söz konusu ürünlerin bu bölgelerde yaygın şekilde tüketilmesine katkı sağladığını sözlerine ekledi. |