Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  Marul, Yeşillikler »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum, fide-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze marul
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
 


Soğuk seraları vurdu, sebze fiyatları tavan yaptı

Yeni yıla zam furyası ile giren Türkiye benzer bir durumu yaş sebzede yaşıyor. Ülkenin sera üssü Antalya'da bazı ürünlerin fiyatı ikiye katladı.

Yılbaşı öncesinde yaşanan soğuklar nedeniyle Antalya Hali'ne giren ürün miktarı yarı yarıya azaldı. Domates, biber, fasulye, patlıcana talep aynı hızla devam edince bazı ürünlerin fiyatı iki katına çıktı. Etiketleri kaldıran pazar esnafı sebebini soran vatandaşı şu cevabı verdi: "Fiyat yazmaya korkuyoruz. 5-6 TL nasıl yazalım?"


Pazara düşen ateşin sorumlusu ise soğuk havalar. Antalya'da aralık ayının son günlerinde bazı bölgelerde sıfırın altına kadar düşen soğuklar örtü altı üretim yapılan seraları vurdu. Seralarda yetiştirilen domates, biber gibi ürünler soğuktan olumsuz etkilendi. Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, "Soğuklarda strese giren sebze uykuya girdi şuanda." dedi. Büyük firmaların seralarında sorun yaşanmamasına karşın, Antalya'daki işletmelerin yüzde 60'ını oluşturan ailelere ait küçük seraların ısıtmada yetersiz kaldığını anlatan Nazif Alp, "Bunlarda kalorifer sistemi tam manasıyla uygulanamıyor. Onun için de mahsul oluşumunu engelliyor." diye konuştu. Marul, roka, tere gibi yeşillikler dışında kalan sebzelerin soğuklardan etkilendiğini anlatan alp, vatandaşın bir süre daha pahalı sebze tüketeceğini belirterek şunları söyledi: "Havanın, toprağın uyandığı 20 Şubat'tan sonra mahsul yeniden canlanır. Şuan mahsulde azalma var. Güneşi tam manasıyla alamadığı için mahsul tam ermiyor ve gelişmiyor."

HALE GİREN ÜRÜN AZALDI
 
Antalya Hali'nde komisyonculuk yapan Özdoğanlar firmasının sahibi Cüneyt Özdoğan, yılbaşından önce havaların soğuk geçmesinin büyük etkisi olduğunu ve hale giren ürün miktarının yarıya düştüğünü söyledi. Örneğin biberin soğuklardan çok etkilenen bir ürün olduğunu ifade eden Özdoğan, " Soğuktan azalma oldu ve fiyatı çıktı. Fiyatların hepsinde artış var. Bir tek kabak ve salatalık normal gidiyor. Domates, biber, patlıcan da artış var. Aralıktaki sert bir soğuktu. Biberde bu fiyatlarla şubat ayında karşılaşabilirdik ama çok sert geçince erken etkiledi. Çoğu yerde sıcaklı sıfırın altında 2-3'ü gördü." ifadesini kullandı.

PAZARCI FİYAT YAZMAYA KORKTU
 
Sebzenin yüksek fiyatı evinin ihtiyacını karşılamak için pazara çıkan vatandaşı da şaşkına çevirdi. Fiyatların bir hafta öncesine göre çok yükseldiğini savunan vatandaşlar, pazara çıkan ürünlerde fiyat etiketi olmamasını eleştirdi. Her ürünün fiyatını tek tek sormak zorunda kalan vatandaş pazar esnafına "Neden sebzelerin fiyatlarını üzerine yazmıyorsunuz? Hepsini tek tek sormak zorunda kalıyoruz." diye çıkışınca şu karşılığı aldı: "Abla fiyatları yazmaya korkuyoruz. 5-6 TL nasıl yazalım?"
 
Antalya Toptancı Hali'ne giren bazı ürünlerin fiyatları:
 
27.12.2013 03.01.2014
Biber (sivri) 2,50-3,00 4,00-4,50
Domates 1,70-2,60 2,00-3,30
Fasulye 3,50-4,00 6,00-7,00
Patates 1,80-2,20 2,00-2,50
Havuç 1,20-1,60 1,30-1,80
Kabak 1,70-2,20 1,80-2,50
Karnabahar 1,50-2,00 1,70-2,40
Lahana 0,70-1,10 0,90-1,40
Marul 1,00-1,30 1,20-1,60
Patlıcan 4,00-4,50 3,00-4,50
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
06.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: sebze fiyatları, antalya, sera, zam, tek, iki, yeni, tere, sera, hale, marul, sorun, pazar, fiyat, sebze, neden, talep, kabak, nazif, tavan, ifade, verdi, hafta, korktu, Ziraat, normal, durumu, lahana, sahibi, domates, patates, fasulye, Antalya, olumsuz, havalar, etkiledi, kalorifer, karnabahar,
Link: Soğuk seraları vurdu, sebze fiyatları tavan yaptı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız