Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  Marul, Yeşillikler »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum, fide-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze marul
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer

İstanbul marulsuz kalabilir


Mudurnu'da İstanbul'un marul deposu olarak bilinen köyler, kalker ocağına karşı mücadele veriyor. Köylüler: Suyumuz da bitecek, ormanlarımız da...
 
 


Bolu’nun Mudurnu ilçesi Yeniceşıhlar Köyü’nde kalker ocağı için inşaat çalışmaları başladı. Köylüler yetiştirdikleri tarım ürünlerinin ve hayvanların otladığı meraların yok olacağı gerekçesiyle maden ocağına karşı seferber olmuş durumda. Şimdiden ruhsat sahibi firmaya iki dava açıldı.
Mudurnu’daki Yeniceşıhlar ve Munduşlar köylerinin yakınında bir kalker maden ocağı açılmak isteniyor. Mudurnu Kent Konseyi Başkanı Mehmet Cantürk’ün verdiği bilgilere göre, yatırım sahibi Bolu merkezli Köroğlu Beton, maden ocağı için işletme ruhsatını aldı. Yol açma çalışmaları ise geçen hafta sonu başladı.
Maden ocağının yapılacağı yer Yeniceşıhlar Köyü’ne kuş uçuşu 400 metre. Marul yetiştiriciliğiyle geçinen ve özellikle mayıs- haziran dönemlerinde üretilen marulları İstanbul ’a gönderen Mundular Köyü de ocak yapıldığı takdirde olumsuz etkilenecek. Yaklaşık 300 kişinin yaşadığı Yeniceşıhlar Köyü’nün eski muhtarı Servet Yılmaz, maden ocağını neden istemediklerini şöyle anlatıyor:
“Köyün suyu kesilecek, ormanı kalmayacak. Hayvanların otlak yerleri yok olacak. Su kesilirse susuz kalırız, orman kesilirse sel olur. Burada ölüm kalım mücadelesi olacak. Köyü terk etmelerini istiyoruz. Mecburen terk edecekler. Biz buradan çıkmayız.”

Ruhsatın iptali isteniyor

Maden ocağı işletme ruhsatının iptal edilmesi için dava açıldı. Kent Konseyi’nden Mehmet Cantürk, inşaat faaliyetlerinin başlaması ile birlikte ‘yürütmeyi durdurma’ davası da açtığını anlatarak kalker ocağı hakkında şu bilgileri verdi:
“Şu anda ağaç kesimleri başlamadı ancak ağaç da kesecekler. Burada köylülerin yaşamı tehlikede. Bunu ne yapıp edip durdurmamız gerekiyor. Sakarya İdare Mahkemesi’ne ruhsat iptali için başvurduk. İnşaat başlamamıştı. Seçimler oldu ve inşaat başladı. İnşaat başladıktan sonra da yürütmeyi durdurma davası açtık. Köylünün hayvanını otlattığı bir alanda madencilik yapılmak isteniyor. Endemik bitkiler var. Ormanlık alan çok önemli. Burada anıt ağaçlar var. 350 yıllık dut ağaçları var. Üzerlerinde etiketleri var. Vatandaşın fındık bahçeleri ve ceviz ağaçları var. Dün (önceki gün) bir ceviz ağacını yola geldiği için kestiler. İş makineleri köyün yolunu kullanıyor. Ağır tonajlı kamyonlar her yeri tozu dumana katacak.”
Köyün su kaynağının da tehlikede olduğunu belirten Cantürk, “Herhangi bir patlatma yapıldığında köyün suyu yok olacak. Tesisin kurulacağı yerde marul tarlaları var. Bunlar da tehlikeye girecek. Burası İstanbul’un marul deposu. Havuç da yetiştiriliyor” dedi.
Ormanlık arazi içinde 98.13 hektarlık bir alan için kiralama yapıldığını belirten Cantürk, şöyle devam etti: “ÇED’den muaf olmak için önce 3 dönümde madencilik faaliyeti için ruhsat almışlar. Ancak daha sonra bölge için izin alacaklar.”
Köyünün ekolojisinin ve doğal kaynaklarının bozulmasını istemediğini anlatan Cantürk, bölgedeki tüm canlıların bu ocaktan olumsuz etkileneceğini ve buna karşı mücadele edeceklerini vurguladı. Cantürk ayrıca Bolu’da Doğa Çalıştayı’na katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun, çalıştayda söylediği “Artık deniz turizminden doğa ve dağ turizmine geçiyoruz” sözlerini hatırlatarak bölgelerinde doğa yürüyüşleri için parkurların da bulunduğuna değindi.
Munduşlar Köyü Muhtarı Hakkı Yiğit de maden ocağının çevreye zarar vermesi durumunda köyde marul üretiminin olumsuz etkileneceğini belirterek şunları dedi: “Kalker ocağından en çok Yeniceşıhlar Köyü’nün ormanları etkilenecek. Ancak bizim için de gürültü kirliliği söz konusu. ‘Çevre kirliliği olmayacak, tedbir aldık’ diyorlar. Ancak olursa yaş sebze üretimimiz zarar görür.”









http://www.radikal.com.tr/

Ekleme Tarihi
15.04.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: İstanbul marulsuz kalabilir
Link: İstanbul marulsuz kalabilir




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız