Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  Havuç, Turp  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum, fide-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Sofralık havuç-turp
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
 

Türkiye turp üretiminin yüzde 80'inin karşılandığı Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, iklim şartları ve yeşillik sebzelerin fazlalığı sebebiyle turpun tarlada kilosu 15 kuruşa kadar düşmesi üreticiyi üzüyor.

İlçe ekonomisine yılda yaklaşık 16 milyon TL katkı sağlayan turp, tarladan sofralara zahmetli bir yolculukla ulaştırılıyor. Sabahın ilk ışıklarıyla tarlalarda başlanan hasat işlemi, şehrin merkezinden geçen Savrun Çayı üzerine kurulu havuzlarda devam ediyor. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu işçiler, turpları tek tek yıkıyor ve paketleyerek satışa hazır hale getiriyor.

Turp üreticisi Bebek Güler, yeşilliklerin piyasaya çıkması ve havaların sıcak gitmesi dolayısıyla turpun tarlada kilosunun 15 kuruşa kadar düştüğünü söyledi. Turpun Kadirli ekonomisi için bir fabrikadan farkının olmadığını söyleyen Güler, "Turpta kazanmak için çok iyi pazarlama yapmak gerekiyor. Kadirli'den Türkiye'nin her yerine turp gönderiyoruz. Turpun pazarlama alanı çok dar. Üreticiler turplarını pazarlamakta zorlanıyor. Turpun arz ve talebe göre fiyatlarında artış veya düşüşler olabilir. Şu an itibarıyla havuzda paketlenip hazırlandığında turpun kilosu 15-18 kuruştan satılıyor. Piyasada ise 25-30 kuruştan alıcı buluyor. Turptan şu an üreticiler zarar ediyor. İnşallah fiyatlar artar da zararlarımızı kurtarırız." diye konuştu.

 

 

 

 

http://www.haber50.com/

Ekleme Tarihi
16.01.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Turpun kilosu tarlada 15 kuruşa kadar düştü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız