''HAVUÇ DEPOSU'' HAVUCUNU TESCİLLEYECEK -ANKARA'NIN BEYPAZARI İLÇESİNDE TİCARET ODASI, ''BEYPAZARI HAVUCU''NUN COĞRAFİ İŞARET TESCİLİNİ ALABİLMEK İÇİN TPE'YE BAŞVURDU -BEYPAZARI ZİRAAT ODASI BAŞKANI ATEŞ: -''BİZ ZATEN BİR MARKAYIZ, SADECE TESCİLİMİZ EKSİK''
ANKARA (A.A) - Zuhal Uzundere - Türkiye'nin havuç üretiminin yaklaşık yüzde 50'sinin karşılandığı Beypazarı'nda, Ticaret Odası, dünyanın en kaliteli havuçları arasında gösterilen ''Beypazarı havucu''nun coğrafi işaret tescilini alabilmek için Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) başvurdu.
Beypazarı Ticaret Odası Başkanı Necdet Çalışkan, Türkiye'nin önemli havuç üretim merkezlerinden olan Beypazarı'nda, havuç ve havuç ürünlerinin önemli bir geçim kaynağı olduğunu söyledi.
Beypazarı havucunun özelliğinin ilçenin toprak yapısından kaynaklandığını ifade eden Çalışkan, ''Özel toprak yapısı nedeniyle tat açısından diğer havuçlardan farklı olan 'Beypazarı Havucu'nun coğrafi işaret tescilini alabilmek için TPE'ye başvurduk. Bununla birlikte havuçtan yapılan 'Beypazarı Havuç Lokumu'nun da tescilini alacağız. Türkiye'nin adeta 'Havuç deposu' olan Beypazarı'nda havuç suyu, havuçlu dondurma, havuç döneri gibi lezzetler de bulunuyor'' dedi.
Beypazarı Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ateş de, ilçenin Türkiye'nin havuç üretiminin yarısını karşıladığını belirterek, ilçedeki üreticilerin havucu lokum ve havuç suyu olarak da müşterilerine sunduğunu kaydetti.
İlçede 25 bin dekar alanda havuç üretimi yapıldığını kaydeden Ateş, ''Beypazarı'nda havuç üretimi çok eskilere dayanıyor. Bugün havuç ilçenin en önemli tarım ürünü. Birçok aile gerek ürünün kendisi gerekse de üründen yapılan havuç lokumu ve havuç suyuyla geçimini sağlıyor. Beypazarı havucu kalitesiyle sebze ve meyve hallerinde ayrı bir değere sahip'' dedi.
Ateş kalitesi, rengi ve tadıyla piyasadaki diğer havuçlardan farklı olan Beypazarı havucunun raf ömrünün de uzun olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
''Bu özellikler bizim toprak yapımızdan kaynaklanıyor. Beypazarı'nda 25 bin dekar alanda yıllık yaklaşık 100 bin ton havuç üretiliyor. İlçemiz küçük yüz ölçümüne rağmen şu an Türkiye'nin havuç ihtiyacının yarısını karşılıyor. Bir kere havuç ekilen tarlaya 2 yıl boyunca havuç ekilmiyor. Kalitenin düşmesini istemiyoruz. Şu an Konya ve Hatay Kırıkhan'da da havuç üretimi yapılıyor. İlçedeki soğuk hava depolarında bütün yıl havuç bulmak mümkün. Havuçları yüksek kesimlerde toprağın altında saklayan üreticiler de var. Beypazarı olarak büyük bir ihtiyacı karşılıyoruz ve kalite olarak da 1. sıradayız. Bunu kime sorsanız söyler. Hallerde bir havuç fiyatı vardır bir de Beypazarı havucu fiyatı. Biz zaten bir markayız, sadece tescilimiz eksik. Tescilimizi de aldığımızda Beypazarı havucunun kalitesi bir kez daha tescillenmiş olacak.''
-HAVUCUN FAYDALARI-
Bünyesinde bol miktarda A vitamini barındıran havuç, B, C, D ve E vitaminlerinin yanı sıra demir, fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum açından zengin bir sebze. Bağırsakları çalıştırarak sindirime yardımcı olan havuç, bitkinliğe ve kansızlığa iyi geldiği gibi cilde de canlılık veriyor.
Havuçtaki beta-karotenin, gözleri, yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından koruduğu bilinirken, araştırmalarda her gün yenen bir havucun akciğer kanseri riskini yarıya düşürdüğü sonucu dikkati çekiyor.