Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Kasım 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  Havuç, Turp  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum, fide-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Sofralık havuç-turp
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
siyah havuç 

İhracatın gözdesi
 
 
Ağırlıklı olarak Konya Ereğli'de yetiştirilen siyah havuçlar bir çok Avrupa ülkesinden talep görüyor. Araştırmacılar bu havucun ateş düşürücü ve iltihap kurutucu olduğunu belirtiyor...

Konya’nın Ereğli ilçesinde yoğun olarak yetiştirilen ve yurt dışında yapılan araştırmalarda iltihap kurutucu ve ateş düşürücü özelliği bulunduğu belirlenen siyah havuçlar, İtalya, Fransa, ABD ve Almanya gibi dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özkan Özgüven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya’nın önemli bir tarım merkezi olan Ereğli ilçesinde beyaz kiraz başta olmak üzere siyah havuç, domates ve elma gibi çok sayıda ürünün üretildiğini söyledi.

Türkiye’de sadece Ereğli’de üretilen siyah havucun dünyanın birçok ülkesinden talep gördüğünü ifade eden Özgüven, Avustralya’daki Queensland Üniversitesi’nden bilim adamlarının yaptığı araştırmada, içinde bulunan ”antosiyanin” adlı mor pigmentler sayesinde oldukça etkili bir antioksidan işlevi gören siyah havucun, ayrıca önemli bir iltihap kurutucu, ateş düşürücü (anti-inflamatuar) özelliği olduğunun da gözlemlendiğini bildirdi.

Özgüven, bu özelliğinin yanı sıra doğal gıda boyası olarak da kullanılan siyah havucun yurt dışından yoğun talep gördüğünü, İtalya, Fransa, ABD ve Almanya başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç edildiğini dile getirdi.

-Bu yıl 80 bin ton siyah havuç üretimi gerçekleşti-


İlçede kasım ayı sonlarında başlayan siyah havuç hasadının devam ettiğini aktaran Özgüven, şunları kaydetti: ”Siyah havucun önemli bir kısmı hasat edilerek, tesislerde işlemlerden geçirildi. Bir kısmı da soğuk hava depolarına konuldu. Bu yıl 20 bin dekar alanda yaklaşık 80 bin ton civarında üretim gerçekleşti. Verim oldukça iyi. Geçen yıl 15 bin dekar alanda ekim yapılmıştı. Ekim alanlarının genişlemesiyle üretimimizde de bu yıl yüzde 20 civarında artış oldu. Şu anda 8-9 köyümüzde siyah havuç üretimi yapılıyor. Artan talep doğrultusunda siyah havuç üretiminin daha da yaygınlaşacağını düşünüyoruz.” Özgüven, siyah havucun daha çok doğal gıda boyası olarak kullanıldığını, bu özelliğinin de ona ihracat noktasında bir artı değer kazandırdığını belirterek, bu havuç türünün ayrıca şalgam suyu yapımında ve çeşitli meyve konsantrelerinde de kullanıldığını anlattı.

-Avrupa’da doğal gıda boyası olarak kullanılıyor-

Özellikle Avrupa ülkelerinde gıda ve kozmetik sanayinde kullanılan en verimli doğal gıda boyası olarak dikkati çeken siyah havuca rengini veren antosiyanin maddesinin hücre yaşlanmasını önlediğinin altını çizen Özgüven, ”Bu yüzden kimyasal boya maddelerinin yasaklandığı Avrupa ülkeleri, doğal gıda boyalarına yöneliyor. Bu da siyah havuca olan talebi artırıyor” dedi.

Üretilen siyah havucun yarıdan fazlasının ihraç edildiğini vurgulayan Özgüven, yeni çeşitlerinin geliştirilmesi, mevcut çeşitlerin verimlerinin artırılması için Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan proje kapsamında çalışmaların da sürdürüldüğünü sözlerine ekledi.







http://ekonomi.milliyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
12.02.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: siyah havuç
Link: İhracatın gözdesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız