Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  Hıyar »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum, fide-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Sofralık havuç-turp
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
 

Turşuluk salatalıklar bölge halkına geçim kaynağı oldu



Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesinde, turşu üretimi için yetiştirilen salatalıklar, hasat için çevre ilçelerden gelen özellikle ev kadınlarının geçim kaynağı haline geldi.


Çocuklarıyla birlikte sıcaklara aldırmadan evlerine ekmek götürmenin heyecanıyla her sabah gün doğumuyla birlikte salatalık tarlalarına giden işçiler, günlük 35 lira kazanıyorlar.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, il genelinde her yıl giderek artan salatalık ekiminin bu yıl 20 bin dönüm civarında olduğunu belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre Türkiye salatalık üretiminin yüzde 3,2'sinin bölgede gerçekleştiğini ifade eden Emiralioğlu, "İlimizde 1. ürün ve 2. ürün hıyar yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ürünün çiftçiden çıkış fiyatı dönemsel olarak dalgalanma göstermekle birlikte ortalama 50 - 60 kuruş civarındadır. iklimsel özellikler dikkate alındığında, ürün aroma, tat ve meyve sertliği bakımından yüksek kaliteli olduğu için bölge illerinden büyük rağbet görmektedir. Nisan ayı itibariyle başlayan ve kasım ayında kırağı düşünceye kadar yoğun bir şekilde devam eden süreçte üreticilerimiz düzenli kazanç elde ediyor" diye konuştu.

Emiralioğlu, üreticilerle sürekli diyalog halinde olduklarını anımsatarak bu kapsamda iyi tarım yöntemleri konularında bilgilendirme çalışması yaptıklarını aktardı. Salatalığın ekimiyle başlayıp tarladan toplanması ve paketlenmesine varıncaya kadar insan gücüyle yapıldığını dile getiren Emiralioğlu, bu sayede günlük 300 kişinin evine ekmek götürdüğünü sözlerine ekledi.

Kılılı Sulama Kooperatifi Başkanı Ali Bozdağ, günlük yaklaşık 200 ton salatalık ürettiklerini buna rağmen hiç pazar sıkıntısı çekmediklerini belirterek, "Başta Güneydoğu Anadolu Bölgesi olmak üzere, çevre illerden gelen tüccarlar ürünlerimizi yerinden satın alıyor. Tek sıkıntımız toplanma merkezimizin şartlarının kötü olması" diye konuştu.

Her yıl hasat mevsiminde çalışmak için bölgeye gelen işçiler ise evlerine ekmek götürmek için çocuklarıyla birlikte çalıştıklarını ifade ettiler.
 
 
(TARIM TV)
 
 

Ekleme Tarihi
06.09.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Turşuluk salatalık
Link: Turşuluk salatalıklar bölge halkına geçim kaynağı oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız