Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  Kabak »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum, fide-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Taze kabak
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
 


Karpuz, Domates ve Patatesi Fırtına Vurdu

Çukurovalı çiftçinin karpuz, domates ve patatesi kuvvetli rüzgar, fırtına ve dolu gibi olumsuz hava şartlarından kötü etkilendi.

Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cabbar Sekman, geçen haftalarda gerçekleşen kuvvetli rüzgar, fırtına ve dolu gibi olumsuz hava şartlarından dolayı çiftçinin mağdur olduğunu belirtti. Sekman, bu durumdan en çok karpuz, patates ve domatesin etkilendiğini ifade etti.

Erkenci karpuzun gördüğü zararları anlatan Cabbar Sekman, “Bende çiftçilikle uğraşıyorum. Karpuz, kavun ve narenciye bahçemiz var. Karpuzla, kavunu sera olarak açık şekilde erkenci, geççi yapıyoruz. Erkenci karpuz kum olan yerlerde genellikle ocak ayında ekiliyor. Bu yıl hava şartları iyi gidince erken ekildi. Ama geçtiğimiz haftalardan yaşanan olumsuz hava şartlarından dolayı sera örtüsü doldu, Martın 10'u 15'i gibi üstü komple açıldı.” dedi.

FIRTINANIN ZARARI BÜYÜK OLDU

Çukurova Bölgesinde mart ayının 30'unda büyük bir fırtına olduğunu hatırlatan Sekman, “Karpuz, kavun, domates, patates ve narenciye bahçeleri çiçek dönemindeydi ve bu fırtınadan çok etkilendi. Bayağı bir hasar oldu bölgemizde. Bir gün boyunca saatte 75 kilometreyi bulan çok kuvvetli rüzgarlar esti.

Onun akabinde 31 Mart günü de ovamızda don riski oldu. Hava sıcaklığı eksiye düştü. Ondan 2 gün sonrada erkenci karpuzun yetiştiği kum bölgesinde deniz taraflarında çok şiddetli dolu zararı oldu. Şuan ovamızda karpuz, patates ve domateste ciddi kayıplar, zararlar var. Narenciye ise rüzgar gülleri sayesinde daha az hasar gördü. Ama yine de çiçek dökülmeleri oldu. Şuan yeni yeni toparlanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

ZİRAAT BANKASI KREDİLERİ ERTELENMELİ

Bu durumdan zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası’ndan aldığı kredilerin ertelenmesi gerektiğini kaydeden Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cabbar Sekman, “Çünkü bunlar yüksek maiyetlerle, gübre mazot gibi masraflı işçilikle yapılan şeyler. Bu konuyu çiftçiler olarak dilekçe toplayıp yetkililere bildireceğiz.” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
24.04.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: karpuz, domates, patates, fırtına
Link: Karpuz, Domates ve Patatesi Fırtına Vurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız