Organik kabağı Türkiye'ye tattıracaklar Bilecik'te, rutubet seviyesi düşük olmasının avantajlarını kullanan köylüler, ürettikleri organik kabakların tanıtımını yaparak gelir seviyelerini yükseltmek istiyorlar.
Bilecik'te, rutubet seviyesi düşük ve geçirgen toprak yapısının avantajlarını kullanan köylüler, ürettikleri organik kabakların tanıtımını yaparak gelir seviyelerini yükseltmeyi amaçlıyor.
Kızıldamlar Köyü Kültür Derneği Başkanı Mustafa Gezen, merkeze bağlı 17 kilometre uzaklıktaki ve 360 rakımlı Kızıldamlar köyünde, önceki yıllarda ürettikleri kabakların 60-70 kiloya kadar çıktığını ancak içlerinde boşluklar oluştuğunu, bu nedenle lezzetinin düştüğünü kaydetti.
Gezen, araştırma istasyonlarından aldıkları destekle, bölgede kalite, lezzet ve et kalınlığı bakımından "arıcan 97" cinsi kestane kabak üretimine başladıklarını bildirdi.
Bölgenin geçirgen toprak özelliğine sahip olmasının çiftçiye avantaj ve dezavantajlar sağladığına dikkati çeken Gezen, "Köyümüzde, kabak, karpuz ve fasulye üretimi için çok uygun bir toprak yapısı var. Kabak, özellik olarak içinin et kalınlığını sağlaması için çok fazla suya ihtiyaç duymayan, aynı zamanda susuz da olmayan, belli bir rutubette daha verimli olan bir ürün. Bölgede kaliteli kabak üretildiğini 2-3 yıl önce anladık. Sattığımız kabaklardan müşterinin bir sonraki yılda daha çok kabak talep etmesi bizi araştırmaya yöneltti ve cazibesi olduğunun farkına vardık. Köylüler olarak üretimi genişletme kararı aldık" dedi.
Ürettikleri kabağın hazirana kadar depolarda muhafaza edildiğini ve yüksek bir dayanaklılığa sahip olduğuna değinen Gezen, şöyle konuştu:
"Bölge itibariyle de rutubetin az olması, toprağın su geçirgenliği, su tutmaması itibari ile kabak dayanıklılığını arttırıyor. Kabak üretimi yapılan bazı bölgelerde ocak ayında çürüyen bir kabak, uygun depolanırsa hazirana kadar durabiliyor. Köyümüzse barajın gelmesiyle sulama sistemi oluştu. Araziyi değerlendirip, kabak üretimini 2 yada 3 katına çıkarmayı hedefledik. Bu sezon 500 ton civarında aynı standartta kabak ürettik. Bir kestane kabağının en değerli olanı 10 ila 20 kilogram arasıdır. Kabağımızı daha fazla tanıtmak ve kalitesini ispatlamak için köyümüz mahsulü olduğuna dair 'stickerler' bastırdık. Her kabağa bir adet yapıştıracağız, bizim köyümüze ait olduğunu göstereceğiz. Bu, 'Biz ürettiğimiz kabağın kalitesine güveniyoruz' demek. Müşteri bize ulaşsın desin ki, 'biz kaliteden memnun olduk veya memnun olmadık'. Memnun olmadılarsa ortak çalışma yaparak, nedenlerini araştıracağız ve telafi edeceğiz. Köyümüzde tek tohum ekiyoruz."
"Hayvan gübresi kullanıyoruz"
Köyde küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin de yapıldığını ve bunun avantaj olduğunu belirten Gezen, hayvansal gübreleri arazilerde kullanarak, kimyasal gübreleme yapmadıklarını dile getirdi.
Bölgede şu anda 500 ton kabak üretimi yapıldığını aktaran Gezen, mahsulü 2 bin tona çıkarabilmeyi ve çiftçinin gelir seviyesini yükseltmeyi amaçladıklarını işaret etti.
"Tarlalara arı kovanı koyacağız"
Arının yoğun çalıştığı bölgelerde kabakların daha iyi tozlandığını ve belirli yerlere arı kovanı dağıtıp kabak üretimini yükseltmeyi düşündüklerini belirten Gezen, organik olarak üretim için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne müracaat ettiklerini sözlerine ekledi.
(TARIM TV) |