Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  Diğer Sebzeler »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler
 Tohum, fide-Çeşit
 İlaç-Gübre
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 GDO
 Diğer
 


Bamya altın yılını yaşıyor

Aydın'da alternatif tarımsal ürünler arasında bulunan bamya yıllık 2 bin ton üretimle kent ekonomisine ortalama 5,5 milyon TL gelir sağlıyor.

Aydın merkez, Nazilli, Koçarlı ve İncirliova ilçelerinde yoğunlaşan bamya üretimi, yöre insanı için önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor. Ege Bölgesi'nde bamya üretiminde lider olan Aydın'da toplam 2 bin 678 dekar alanda üretim yapılıyor. Aydın merkez Kardeşköy bamya üretiminde merkez konumunda bulunurken köy sakinlerinin neredeyse tamamı bamya üretimi yapıyor. Köylüler, 40 dereceyi bulan sıcağa aldırış etmeden bamya topluyor. Bamyalar, gölgede ebatlarına göre ayrıştırılarak sapları kesilip hazır hale getiriliyor.
 
Kardeşköy Mahallesi Muhtarı Bayram Er, bamya tarımının zahmetli ve çok işçilik istemesine rağmen köydeki birçok ailenin tarlasına bamya ektiğini söyledi. Bamyanın yaz döneminde kentin en önemli gelir kaynağı olduğunu kaydeden Er, “Bamyanın hasat dönemi haziran ayında başlar ekim ayında sona erer. Köyümüzde yaz döneminde günlük 25-30 ton arası alım yapılıyor. Çevre köylerde tarlalardan toplanan bamyalar da köyümüze getirilir. Sap kesiminin ardından hazır hale getirilen bamyaları iç pazara ve fabrikalara veriyoruz” dedi.
 
FİYATLARI DEĞİŞİYOR
 
Muhtar Bayram Er, bamya fiyatının üreticiyi tatmin etmediğini belirterek, “İlk hasatta 6-7 TL olan bamya alımı ve satımı şuan 2 ile 3 TL arasında değişiyor. İri bamya ise, 50 kuruş ile 1 TL arasında satılıp alınıyor. Yevmiye usulü ortalama 35-40 kilogram bamya toplayan kadınlar ise 35 TL alıyor. Bamya köyümüzde çiftçi ve toplayıcılara ekonomik katkı sağlarken, bamya saplarını kesen yaşlı insanlarımız ve ilköğretim ile lisede okuyan genç kızlarımız için gelir kaynağı oluyor” diye konuştu.
 
İŞÇİLİĞİ HER KADIN YAPAMAZ
 
Bamya işçiliğinin zor olduğunu anlatan Kardeşköylü Zaide Er de, “Sıcağın altında çamurun içinde bamya topluyoruz. Bamya toplamak hem vezir ediyor, hem rezil ediyor. Bamyanın tozları kaşındırıcı olduğu için sıcak havada kalın giyinmek zorundayız. Ellerimiz delinmemesi için, ellerimize 3 adet poşet eldiven taktıktan sonra kendi dikmiş olduğumuz eldivenleri veya hazır eldivenleri giyiyoruz. Yoksa bamya toplanılmıyor. O yüzden bizim işimizi her bayan yapamaz" şeklinde konuştu.
 
 
 
 
(İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
03.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: bamya, bamya fiyatları
Link: Bamya altın yılını yaşıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız