Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Kasım 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Domates
 Soğan, Sarımsak
 Patates
 Patlıcan
 Biber
 Marul, Yeşillikler
 Karpuz, Kavun
 Havuç, Turp
 Hıyar
 Kabak
 Karnıbahar
 Diğer Sebzeler
 Seracılık
 Fasulye,Bezelye


 
MURAT GÜRSOY / ORDU'DAN
 
Memlekete özgü ürünlerle markalaşmak
 
[email protected]
 
 
 
Bir ilin gelişmesinde markalaşmanın, marka olmanın önemi çok büyük. Ordu’da memleketimize özgü ürünlerle markalaşma penceresini eski Valimiz Orhan Düzgün aralamıştı.

Ordu’ya özgü ürünlerin tescillenip, markalaştırılması için Ordu Valiliği’nce başlatılan çalışmaların meyvesini verdiği görmekten çok mutluyuz. Arzu ederseniz o günlere geri dönüp neler yapıldığını anımsayalım.

Valilik tarafından Ordu’ya özgü, hayvansal, tarımsal, el sanatları, madenler ve gıda ürünlerinin sahiplenilmesi ve markalaştırılması için ilk olarak, 5 Ocak 2011 tarihinde bir genelge, 17 Mart 2011 tarihinde de bir yönerge hazırlandı. Daha sonra Ordu’da üretimi yapılan ürünlerin, ticari ve ekonomik yönden değerlendirilmesi ve tanıtımına katkı sağlayacak olanlar belirlenerek, Türk Patent Enstitüsü’ne tescil için başvuruldu. Bugüne kadar Ordu’dan kaç ürün coğrafi işaret için başvurdu?

Tam 33 tane. Mesela bu ürünlerden biri Akkuş Şeker Fasulyesi. Akkuş Ziraat Odası adına Türk Patent Enstitüsü’nce Coğrafi İşaret Tescili yapılan ve tescil kararı 24 Temmuz 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Akkuş Şeker Fasulyesi’ne, bütün bu süreçten sonra talep hızla arttı. Ürünün fiyatı da bu tescil ile birlikte iki katına çıktı ve üreticinin yüzü de güldü. Biz Ordulular için de büyük bir sevinç kaynağı oldu. Peki, Akkuş Şeker’in dışında Türk Patent Enstitüsü’ne tescil için gönderilen ürünler neler?

Ordu Çakıldak Fındığı, Ordu Kestane Balı, Perşembe Ceviz Helvası, Ordu Kokulu Üzüm Şerbeti, Ordu Tostu, Ordu Melocan Kavurması, Ordu Sakarca Kavurması, Ordu Galdirik Kavurması, Fatsa Yalıköy Köftesi, Ordu Fırın Fasulyesi, Ordu İncir Reçeli, Ordu Kuru Yufkası, Ordu Kabağı Kavurması, Ordu Kivisi, Ordu Dut Pekmezi, Kumru Fındık Macunu, Ünye Taşı, Ünye Beyaz Bentoniti, Kabataş Helvası ve Kabataş Köy Peyniri...

Şimdi bu ürünlerin Türk Patent Enstitüsü’ndeki incelemeleri devam ediyor.

Ünye Pidesi, Ünye Suböreği, Ünye Dağ Çileği Reçeli, Ordu Fındık Tirmiti Salamurası, Ünye Köy Peyniri, Aybastı Peyniri ve Ünye Biber Tuzu ürünlerinin kimyasal analizlerinin yapılmış, Ordu Üniversitesi’nden bilimsel raporların beklenmekteydi.

Ayrıca Ordu Yayla Pancarı Turşusu, Ordu Taflan Turşusu, Ordu Hurması, Ordu Çalmacı, Ordu Isırgan Çorbası isimli ürünlerin numuneleri alınarak, kimyasal analizleri yapılacaktı.

Şimdi aynı sürecin yeni Valimiz Sayın Kenan Çiftçi tarafından sahiplenmesini ve Ordu adına bu alanda bilgilendirme yapılmasını bekliyoruz.

Ürettiği ürünlerde markalaşan Ordu hepimizin en büyük isteğidir. Her şey daha güzel bir Ordu için.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Memlekete özgü ürünler, markalaşmak, Ordu, makale, Murat Gürsoy
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız