Sağlık üzerinde birçok olumlu etkisi olan kırmızıbiber, vücudun günlük ihtiyacının iki katı C vitamini içeriyor.
Kırmızıbiber ismini Yunanca da 'ısırıyorum' anlamına gelen 'kapto' kelimesinden almıştır. Anavatanının Meksika olduğu sanılmaktadır. Avrupa'ya 15. yüzyılın sonlarında geldi, 16. yüzyılda kıta ülkelerine ve Osmanlı topraklarına yayıldı. Hint ve Meksika mutfağında çok sık kullanılan kırmızı acı biber, Türkiye'de en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilmekte ve tüketilmektedir. Bu bölgede isot olarak isimlendirilen kırmızı acı biber birçok araştırmaya konu olmuştur.
Kırmızıbibere acısını veren 'capsaicin' adlı bir bileşiktir. Kırmızıbiber ağrı kesici olarak da kullanılabilmektedir. Yapılan araştırmalarda capsaicin'in bazı sinir hücrelerinden P maddesi adlı bir kimyasal madde salgılanmasına sebep olduğu belirtiliyor. Capsaicin, hücrelerdeki P maddesini boşaltıyor, böylelikle ağrı sinyalleri daha az yollanıyor.
Kırmızıbiber bu özelliğiyle zona ve arterit ağrılarını dindirmede kullanılabilir. Sürekli olarak tüketilmesi durumunda, beynin endorfin salgılamasını sağlayabilir ve endorfinin morfine benzer ağrı kesici etkisi görülebilir.
Sağlık üzerinde olumlu etkileri olan kırmızıbiber, vücudun günlük ihtiyacı olan beta-karotenin tamamı ve C vitamininin 2 katını içermektedir.
Yapılan deneysel çaışmalarda kırmızıbiberin kolesterolü düşürücü etkisi görülmüştür.
Nottingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, "capsaicin" maddesinin, hücrelerde enerji üretmekten sorumlu mitokondriye saldırarak, kanser hücrelerinin ölümünü tetiklediği belirlendi. Araştırmaya göre, capsaicin'deki vaniloidler, kanser hücrelerindeki protein gelişimine engel olarak "apostosis"i veya hücre ölümünü tetikleyebiliyor.
Los Angeles'taki Cedars-Sinai Hastanesi Kanser Enstitüsü ve California Üniversitesi'nde yapılan çalışmalarda "capsaicin"in, kanserli prostat hücrelerine enjekte edildiğinde, kanserli hücrelerin parçalanarak yok olduğu belirtildi.
Avustralya'daki Tasmanya Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre kırmızı acı biber, uykusuzluğa iyi geliyor.
Beta-karoten ve C vitamini içeriğiyle, çeşitli kanser tiplerine ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyabilir.
Acı biber, bronşiti önlemeye yardımcı olabilir.
Soğuk algınlığı belirtilerini hafifletebilir ve ağrıyı kontrol altına alabilir.
Kolesterolü ve trigliseriti düşürmeye, kötü huylu kolesterolü azaltmaya yardımcı olabilir.
Dolaşımı hızlandırabilir.
Kalp krizi ya da felce karşı koruyabilir.
Hemoroidi ya da var olan ülseri şiddetlendirebilir.
Yaşlanmayı önleyebilir.
Kan şekerini dengeleyebilir.
Eklem iltihabı ağrılarına iyi gelebilir.
|