Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Domates
 Soğan, Sarımsak
 Patates
 Patlıcan
 Biber
 Marul, Yeşillikler
 Karpuz, Kavun
 Havuç, Turp
 Hıyar
 Kabak
 Karnıbahar
 Diğer Sebzeler
 Seracılık
 Fasulye,Bezelye
 


Bozdağ’da yayla patatesi sezonu açıldı

Ödemiş’in Bozdağ yaylasında 2014 yayla patatesi sezonu açıldı.

Ödemiş’te yılda iki kez yetiştirilen patateste ovada ikinci ürün yetiştirme döneminde iken yaylada hasat zamanı başladı. Yayla’da yılda üç kez patates yetiştiren Ödemişli patates üreticileri ovadaki bahar patatesinin fiyatlarından memnun olduğu gibi Bozdağ yayla patatesinin fiyatlarından da memnun olduklarını dile getirdiler. Toprak altı fiyatının 90 kuruş ile 1 TL arasından olduğunu kaydeden Bozdağ’lı patates üreticileri fiyatların gayet güzel olduğunu bu yıl yayladan para kazanacaklarını ifade ettiler. Fiyatların memnun edici olmasından dolayı önümüzdeki sezonda hem ovada hem de yaylada daha güzel patates yetiştireceklerini ifade eden üreticiler bölgeye tüccarların ilgisinin olduğunu belirttiler.
 
“120 GÜNDE YETİŞTİ”
 
15 Haziran’da toprağa düşen tohumların genelleme 15 Ekim’de yani tam 120 günde yetiştiğini kaydeden yaylalı üreticiler dönümde 5 ton ile 8 ton patates hasat edildiğini dile getirerek beklenen ürünü aldıklarını söylediler. 2014’ün ilk yayla patatesi hasadını yapan üretici Aziz Yılmaz bölgede ürünün \%70’inin ihraç olduğunu \%30’unun ise depolandığını kaydetti. Konu ile ilgili olarak bilgi veren Yılmaz şunları söyledi:
 
“YAYLA PATATESİNİN CİNSİ GRONOLA KIŞLIK YEMEKLİK PATATES OLARAK BİLİNİR”
 
“Yayla patatesi hasat sezonu açtık. Haziran ayının yarınsan da ekimini yaptığımız yayla patateslerimizin cinsi gronoladır. Bu patates kışlık yemeklik patates olarak geçer. Yaklaşık 120 günde patateslerimiz yetişti.”
 
“HAVALARIN DENGESİZLİĞİ KÖKENLERDE KARAYANIK HASTALIĞINA YOL AÇMIŞTI”
 
“Yetiştirme dönemi içerisinde kökenler karayanık hastalığına yakalandı. Patateslerimizin zarar görmemesi için gerekli tedbirleri almaya çalıştık. Havaların dengesizliği ani yağmurların olmasından dolayı kökenler zaman zaman hastalığa yakalandı.”
 
“DÖNÜMDE 5 İLE 8 TON ÜRÜN”
 
“Bu yıl dönümde 5 ton ile 8 ton patates hasat ediyoruz. Beklediğimiz rakamda buydu. Beklediğimizi ürünü almamızdan dolayı da mutluyuz.”
 
“TOPRAK ALTI KG FİYARI 90 KURUŞ İLE 1 TL”
 
“Fiyatlarımız çok güzel toprak altı kilogram fiyatı 90 kuruş ile 1 TL arasında değişiyor. Çuvallı patates ise 1 TL 30 kuruş ile 1 TL 40 kuruş arasında alıcı buluyor. Üreticinin istediği masraflarının çıkması ve üzerinden ekmek parasını çıkarmasıdır. Bugün ürünü yetiştirmede en büyük giderimiz tohum, mazot ve gübredir. Kendi işçiliğimizi ve işçi ücretlerini saymaya gerek yok.”
 
“FİYATLARIN BÖYLE OLMASI MASRAFLARIMIZIN ÜZERİNDEN EKMEK YEMEMİZİ SAĞLAYACAK”
 
“Fiyatların böyle olması masraflarımızın üzerinden ekmek yememizi sağlayacak. Yayla’da eskiden herkes kendi ürününü deposuna koyardı ve daha sonraki aylarda kış aylarında çuvallayarak satardı. Geçen yıllarda depoda duran ürün alıcı bulmadığı için çürümeye terk edilmişti.”
 
“YAYLAYA TÜCCARLARIN RAĞBETİ VAR ÜRÜNLERİN \%70’İ İHRAÇ OLUYOR \%30 DEPOLARA GİDİYOR”
 
“Bu yıl tüccarlarında yaylaya yoğun bir rağbeti var. Sökülen ürünün \%70 direk ihraç oluyor. Geriye kalan \%30’un da depolama yapıldığını görüyoruz. Tüccarların rağbeti de bölgemiz için önemlidir. Bugün yayla sezonu açılmıştır ama devamında Ödemiş ovada ikinci patates sezonu da açılacaktır. Bunun için tüccarlarımızın ilgi duyması üretici için önemlidir.”
 
“ÜRÜN BÜYÜK İLLERE GİDİYOR”
 
“Ürünlerimiz şuan için ülkemizin başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Bursa, gibi büyük il merkezlerine gidiyor. Yayla ürünü dayanıklı kış yemeklik patates olduğu için evlerinde kışlık yemeklik patates tutmak isteyenler bu patatesi tercih edebilirler.
 
Toprak altı fiyatlarımızın sezon boyu 90 kuruş ile 1 TL, 1 TL 10 kuruş arasında olacağı tahmin ediliyor. Bu fiyatlar tüketici için de dengeli bir rakam. Üreticinin para kazanması kadar tüketicinin de ürünü rahat tüketmesi önemlidir. 2014 yayla patatesi sezonumuz hayırlı uğurlu bol bereketli ve bol kazançlı olsun herkese hayırlı işler diliyorum.” 
 
 
 
 
 
 
(İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
15.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: bozdağ, İzmir, patates
Link: Bozdağ’da yayla patatesi sezonu açıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız