Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Kasım 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Domates
 Soğan, Sarımsak
 Patates
 Patlıcan
 Biber
 Marul, Yeşillikler
 Karpuz, Kavun
 Havuç, Turp
 Hıyar
 Kabak
 Karnıbahar
 Diğer Sebzeler
 Seracılık
 Fasulye,Bezelye

 Kışın yemek yapmak biz kadınlara biraz daha zor gelir. “Bugün ne pişirsem” sorusu daha bir sıkıntıyla sorulur.

Gerçi şimdi market raflarında hemen her sebze ve meyveyi her mevsim bulmak mümkün ama eğer siz de benim gibi sebze ve meyveleri mevsiminde yemekten yanaysanız, kışın mevcut olan sebzelerle yemek yapmakzorundasınız demektir.
Hem artık eskiden adını bile duymadığımız Brüksel lahanası ve brokoli gibi sebzeler de var. 
Kışın yiyebileceğimiz sebzelerden bir seçki yapan Amerikan Sağlık Örgütü, bu sebzelerin mutlaka tüketilmesini salık veriyor. Şimdi bu sebzelere kısaca bir bakalım diyorum.
Lifli bir sebze olan Brüksel lahanası, C vitamini açısından oldukça zengin. Sonbahardan başlayaraktüketebileceğiniz Brüksel lahanası, aynı zamanda iyi bir K vitamini kaynağı. 
Kış aylarında yaygın olarak yakalandığımız soğuk algınlığına ve grip gibi hastalıklara karşı koruyucu özelliğesahip olan kestane, zaten kışın simgelerinden biri.
Kışın vazgeçilmez güzellerinden biri olan pırasa ise kolon ve prostat kanserine karşı koruyucu niteliğe sahip ve aynı zamanda kan değerleri düşük olan kimselere öneriliyor. 
Antioksidan deposu olan brokoli, uzmanlar tarafından çoktan “mutlaka tüketilmesi gereken sebzeler” listesinealındı. A, C, K vitaminleri, kalsiyum, magnezyum ve demir yönünden zengin olan bu mucize sebzeyi her mevsimbulmamız mümkün.
Hemen her yemeğe ve çorbaya katabileceğimiz bir sebze olan kabak, içerdiği antioksidan sayesinde kanserekarşı koruyucu görevi yapıyor ve kalp hastalıklarının da düşmanı.
Salataların vazgeçilmez malzemesi olan turp da C vitamini, magnezyum ve kalsiyum deposu. Aynı zamanda iyibir antioksidan olduğu için kanser riskini azaltıyor. 

ETLİ KARACA SÖĞÜT PİLAVI

MALZEMELER
* 750 gr-1 kg kuşbaşı kuzu eti
* 1 adet büyük boy kuru soğan (7-8 adet arpacık soğan da kullanabilirsiniz.)
* 3 yemek kaşığı sıvıyağ
* 2 adet kırmızı uzun biber (Salçalık ya da tarhanalık biber de denir.)
* 2 su bardağı sıcak su
* 1 çay kaşığı tuz yenibahar
* 1 demet taze nane
* Yarım demet dereotu
Pilav için;
* 2 su bardağı pirinç
* 3 su bardağı sıcak su (Et ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz.)
* 30 gr tereyağı (4 yemek kaşığı zeytinyağı da kullanabilirsiniz.)
* 1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI
Pirinci sıcak tuzlu suda 40 dakika bekletin. Diğer taraftan sıvıyağı orta boy bir tencerede kızdırıp etleri tencereyeaktarın. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak etler suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar 5 dakika kavurun.
Üzerine yemeklik incecik doğranmış soğanı ya da sadece kabukları soyulmuş arpacık soğanları ilave edin. Karıştırmaya devam ederek 5 dakika daha kavurun.
Kırmızı biberlerin saplarını kesip tohumlarını ayıklayın ve yıkadıktan sonra incecik halkalar halinde dilimleyip tencereye aktarın. Tuz ve yenibaharı katıp yine karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun. Sıcak suyu ekleyip karıştırın ve tencerenin kapağını kapatıp kaynatın.
Kaynayan etin kapağını açıp kısık ateşte, arada sırada karıştırarak etler iyice yumuşayıncaya kadar, en az 20-30 dakika daha pişirin. İncecik doğranmış nane yapraklarını ve dereotunu ilave edip ocaktan alın.
Pilavı yapmak için yağı geniş bir tencerede kızdırıp suyunu süzdüğünüz pirinci tencereye aktarın. Orta ısılıateşte, sürekli karıştırarak en az 7-8 dakika kadar kavurun. Üzerine sıcak suyu aktarıp tuzunu serpin. 
Karıştırıp tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pilav suyunu tamamen çekinceye kadar pişirin. Ocaktanalın ve servis tabağına aktarıp üzerine etleri yerleştirdikten sonra servise sunun.

Ekleme Tarihi
03.01.2011
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız