Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Kasım 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Domates
 Soğan, Sarımsak
 Patates
 Patlıcan
 Biber
 Marul, Yeşillikler
 Karpuz, Kavun
 Havuç, Turp
 Hıyar
 Kabak
 Karnıbahar
 Diğer Sebzeler
 Seracılık
 Fasulye,Bezelye
 

Türk görünümlü Avrupalı domates


Batılı üreticiler Rusya’ya ambargoyu hile yoluyla deliyorlar.


Avrupalı gıda üreticileri Rusya’nın uyguladığı ambargoyu delmek için ürünlerine ‘Made in Turkey’ damgası basmaya başladı. Rus yetkililerin açıklamasına göre Avrupalılar bu tip ürünleri Beyaz Rusya üzerinden sokmaya çalışıyor.

TÜRK üreticiler düne kadar mallarını daha cazip hale getirmek için Avrupa etiketleri kullanırken, şimdi bu trend tersine döndü. Rusya’nın 7 Ağustos’tan itibaren Batılı ülkelere uyguladığı ambargo kararı yüzünden tarım ve gıda ürünlerini bu ülkeye satamayan Avrupalı üreticiler, ürünlerine ‘Made in Turkey’ damgası vurmaya başladı. Rusya ambargosu yüzünden ürünleri elinde kalan Avrupalı üreticilerin hileli yollara başvurmaya başladıklarını Rusya Tarım Ürünleri Denetim Dairesi ‘Rosselhoznadzor’ tarafından açıklandı.

YAPANLAR ZARAR EDER

Moskova’nın müttefiki ve Rusların Gümrük Birliği üyesi Beyaz Rusya üzerinden ambargonun delme sahtekârlıklarının gözlenmeye başladığını duyuran Rosselhoznadzor Başkanı Sergey Dankvert, “Avrupa Birliği üye ülkeleri ambargoyu delmek için hile yoluna başvuruyor. Önceki gün Beyaz Rusya üzerinden ‘Made in Turkey’ (Türk malıdır) ibaresiyle Rusya’ya elma, erik, domates ve daha envai çeşit gıda ürünü sokulmak istendi. Biz bu tür sahtekarlıkları mercek altında tutuyoruz. Yapanlar daha büyük zarar eder” dedi.
 
Bu arada Rusya’nın Batılı ülkelere uyguladığı ambargo yüzünden Türkiye, Azerbaycan, Orta Asya Cumhuriyetleri ve Latin Amerika ülkelerinden almayı planladığı gıda ürünlerinin açığı kapatamayacağı tespit edildi. Rusya hükümet kabinesi toplantısında ambargo konusunda açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, “AB ürünleri üçüncü ülke üzerinden ancak buralarda ikinci derin işlemden geçirilmesi ardından Rusya’ya sokulması mümkün olabilir” açıklamasını yaptı.

BİZ SATAMAYIZ

Avrupa’dan alınmayan gıda ürünlerinin Türkiye üzerinden Rusya’ya satılabileceği iddiası üzerine açıklamalarda bulunan Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Ali Kavak, “Öyle bir şey olmaz. Ürünün menşeini değiştirme şansımız yok. Tarım Bakanlığı da buna izin vermez. Rusya eğer böyle bir şey yapıldığını öğrenirse Türkiye’ye de ambargo uygular. Bu tip çalışmaların sonu kötü olur.Türkiye’de yıllık 46 milyon yaş meyve sebze üretiliyor. 3.5 milyon tonu da ihraç ediyoruz. Herhangi bir ülkeden ürün alıp satmamızı gerektirecek bir durum yok” diye konuştu. .

7 Ağustos’ta atak

Avrupa, Ukrayna’daki gelişmelere ilişkin tutumu nedeniyle Rusya’ya yönelik 29 Temmuz’dan itibaren savunma, enerji ve bankacılık sektörüne yönelik yaptırım kararı aldı. Rusya’da bu yaptırımlara karşı 7 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere bir yıl süreyle AB ülkeleri, ABD, Avustralya, Kanada ve Norveç’e yönelik tarım ve gıda ürünlerine ambargo uygulama kararı verdi.


43 milyar $
Rusya’nın bir yılda yaptığı gıda ithalatı

15 milyar $
Rusya’nın AB ülkelerinden yaptığı gıda ithalatı

830 milyon $
Rusya’nın sadece süt ve süt ürünleri ithalatı

1.8 milyar $
Rusya’nın Türkiye’den yaptığı gıda ithalatı


Fiyat artışına izin vermeyiz

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Rusya’ya yapılması planlanan gıda ihracatına ilişkin, “Protokolde de çok olumlu bazı noktalar yakaladık. Gelecek ay bunların uygulamalarını göreceğiz” dedi. Geçen hafta Rusya Federasyonu’ndan heyetin geldiğini ve Türkiye’den daha fazla gıda ürünü almak istediklerini söylediklerine dikkati çeken Eker, şöyle konuştu: “Mevcut ürünlerimizin ihracatını artırmaya ilave olarak, özelikle su ve hayvansal ürünler, süt ve süt ürünleri, beyaz et, balık, vesaire. İki şeye de dikkat ediyoruz. ‘Bir, atıl kapasiteyi arttıracak ve bizi boşluğa düşürecek plan hatası yapmak istemeyiz. İki, bu durumdan istifadeyle Türkiye’de spekülatörlerin devreye girip de tüketicilere zarar verecek, fiyat artışına yol açacak gelişmelere de izin vermeyeceğiz. Potansiyeli akıllıca, doğru, rasyonel planlamayla harekete geçirip, kapasitemizi artırıp, bundan sonraki ticaretimizi, ihracatımızı da bu çerçevede
yapacağız.”


15 milyar dolarlık pazar boşa çıktı

TÜRKİYE’nin, Rusya’ya ihracat imkânını değerlendirirken risk faktörlerini de gözetmek gerektiğini dile getiren Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, “Rusya, son kararı alıncaya kadar süt ürünlerini ağırlıklı olarak Hollanda, Litvanya, Danimarka ve Finlandiya başta olmak üzere AB ülkelerinden ithal ediyordu. AB ülkelerinin Rusya’nın 43 milyar dolarlık toplam tarım ürünleri ithalatındaki payı ise 15 milyar dolar civarındadır. Bu koşullarda AB’den boşalan pazara Türkiye’nin davet edilmesi önemli bir gelişme” dedi.

Kırmızı et konusunda, Türkiye’nin Brezilya ile Rus pazarında rekabet edebilmesinin mümkün gözükmediğinin altını çizen Yetkin, “Bunun nedeni maliyetlerin yüksek olması. Su ürünleri ihracatında da toplam ihracatımızın yüzde 80’i AB ülkelerine yapılıyor. Rus pazarında Şili gibi ülkelerle rekabet etmemizde zor görünüyor” dedi. Yaş meyve ve sebzede en çok ihracat yapılan ülkenin Rusya olduğunu hatırlatan Yetkin, “Onu Irak izliyordu. Irak’taki olumsuz gelişmelerin yol açtığı zararı Rusya’ya ihracatı artırarak kapatabiliriz. Ancak Rusya’nın gıda güvenliği konusundaki sıkı standartlarını gözardı etmemek gerekiyor. Yetkin, Rusya’nın ambargo uyguladığı ülkelerden ithal edilen ürünlerin re-export yoluyla Rusya’ya ihraç edilmesinin, Rusya’nın tepkisini çekeceğini söyledi.






 
 
 
 

Ekleme Tarihi
20.08.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Avrupalı domates
Link: Türk görünümlü Avrupalı domates




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız