"Evladiyelik tohum"larla domates üretimi Elazığ'ın Sağdıçlar köyünde yaşayan vatandaşlar, dede ve ninelerinden kalma domates tohumlarıyla üretim yapıyor.
Elazığ'ın Keban ilçesine bağlı Sağdıçlar köyünde yaşayan vatandaşlar, dede ve ninelerinden kalma domates tohumlarıyla üretim yapıyor.
Köyde çiftçilikle uğraşan Fuat Demir, genelde domates yetiştirdiklerini söyleyerek, domates tohumlarının dedelerinden, ninelerinden kalma olduğunu anlattı.
Domateslerin organik olduğunu ve hiçbir katkı maddesi bulunmadığını ifade eden Demir, “Gübreyi bile fenni gübre kullanmıyoruz, hayvanlarımızın gübresini kullanıyoruz. Ninelerimiz ve kadınlarımız, tohumları sandığında saklar ve bir sonraki sene bu tohumları eker ve yetiştiririz" diye konuştu.
Köylerinde yetiştirilen domatesin diğer domateslere göre daha iri olduğunu vurgulayan Demir, "Domateslerimizin ağırlığı, yarım kilo ila bir kilogram arasında gelir. Domateslerimiz lezzetlidir, genelde sabah kahvaltılarında tüketiriz" dedi.
Cemil Özdemir de yetiştirdikleri ürünlerin tamamen organik olduğunu söyledi.
Dededen kalma tohumları ekerek fide elde ettiklerini anlatan Özdemir, “Geçmişte atalarımız 'zaman gelecek bu tohumlar altın değerinde olacak' diye söylerdi. Bugünkü şartlar da aynen o konumda. Domateslerimiz oldukça iridir, ağırlığı yarım kilo ila bir kilogram arasında değişiyor. Tohumlarını, domatesi ayırıp, kurutup içinden seçiyoruz. Diğer yıl fide yetiştirmek için ayırıyoruz" diye konuştu.
Köyde yaşayan 62 yaşındaki Sadık Şimşek ise kullandığı tohumların kendisine annesinden kaldığını söyledi.(TARIM TV) |