Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Domates
 Soğan, Sarımsak
 Patates
 Patlıcan
 Biber
 Marul, Yeşillikler
 Karpuz, Kavun
 Havuç, Turp
 Hıyar
 Kabak
 Karnıbahar
 Diğer Sebzeler
 Seracılık
 Fasulye,Bezelye


 
 
İsmail UĞURAL
 
Kooperatifleşmekten başka çare yok 
 
23 Ağustos 2013
 
 

Bugün Türkiye’de 12 bin dolayında tarımsal amaçlı kooperatif bulunuyor. Yani kamuoyunda bilinenin aksine aslında kooperatif enflasyonu içindeyiz. Üstelik bunlar üye sayısı az, küçük ve zayıf işletmeler. Ama bu böyle gidemez. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Mutlaka bir şeyler yapmalı. Bir yandan kooperatifçiliği savunuyoruz, diğer yandan o kadar çok kötü örnek var ki çiftçi ürküyor ve çekimser kalıyor. İyi ve başarılı olmuş örnek kooperatif sayısı ise maalesef çok az. Ancak ‘suimisal emsal olmaz’ diye eskilerin bir sözü var. Başka ifadeyle kötü örnekler bizi yıldırmamalı, çünkü bütün dünyada kooperatifler özellikle kırsal kalkınmanın lokomotifi kabul edilirken, biz bu gerçeği görmezden gelemeyiz. Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ile kooperatifçiliği konuştuk.

KALDIRAÇ GÖREVİ

Aynı zamanda İzmir Tarım Grubu’nun (İTG) da başkanlığını sürdüren Mahmut Eskiyörük, “Ülkemiz kooperatifçiliğinin ideal yönde geliştirilmesi hedefi çerçevesinde ‘Türkiye Kooperatifçilik Strateji Belgesi’ hazırlandığını biliyoruz. Bu önemli bir gelişme. Strateji Belgesinin hedefleri ile Birleşmiş Milletler (BM) hedeflerinin örtüşüyor olması, kooperatifçilik konusunda ülkemizde yaşanacak değişimin en önemli güvence kaynağını oluşturacak. Türkiye tarım sektörü, gıda ve tarımsal sanayide kooperatifçiliği, kalkınma hamlesine bir kaldıraç olarak görmeli, kooperatifçiliğin sinerjisinden yararlanmalı” diyor.

İÇ GÖÇÜN ÖNLENMESİ

Eskiyörük, “Ekonomik ve kırsal kalkınmanın sağlanmasında, istihdam yaratılmasında ve çok önemli bir unsur olarak iç göçün önlenmesinde kooperatifçiliğin rolü çok büyük. Bakın, Türkiye’de iyi ve sağlam bir kooperatifleşme düzeni kurulabilirse neler gerçekleşir, size kısaca sayayım. Gıda güvenliğinin sağlanması, kayıt dışılığın giderilmesi, üretimde planlamanın yapılabilmesi, fiyat istikrarının tesisi ve üreticinin pazarlama sorununun çözümünde büyük başarı elde edilir. Söz gelimi biz neler yapıyoruz? Tire Süt Kooperatifi olarak her alanda süt üreticisine sahip çıkıyoruz. Süt, et ve yem fiyatlarını üreticinin lehine dengede tutuyoruz. Sebze ve meyve üreticisinin dönemsel olarak yaşadığı pazar sorununu, mısır üreticisinin de yaşamaması için 4 yıl önce kurduğumuz Silaj Paketleme Tesisi ile yılda yaklaşık 10 bin ton silajlık mısır alımı yapıyoruz. Yanı sıra üreticinin fazlalık mısırını 40 kilogramlık özel poşette paketleyip Türkiye’nin tüm illerine pazarlıyoruz. İşte bütün bunları kooperatif olmanın bize verdiği işbirliği gücüyle yapabiliyoruz” diye konuşuyor. 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
23.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kooperatif, Kooperatifleşme, Kooperatifleşmek, İsmail UĞURAL, makale, tarım, tarımsal, haber, haberler, tarım haberleri, tarımsal haberler
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız