'Kurutmalıklar' Geçim Kaynakları Oldu Zengin Gaziantep mutfağında önemli yeri olan ve önceleri daha çok kışın tüketmek amacıyla hazırlanan kurutmalık sebzeler son yıllarda sektör haline geldi. Üretici Şaban Gökdeniz: "Şuanda kurutmalıklarımız dünya mutfaklarına girmiş durumda"
Gaziantep'te, ailelerin bütçelerine katkıda bulunmak için hazırladıkları kurutmalıklar, yurt içi ve dışından yoğun talep görüyor.
Kentte ev kadınları ve genç kızlar tarafından hazırlanan patlcan, biber ve salatalıklar evlerde, bahçe ve kiralanan tarlalarda sırıklara dizilerek kurutuluyor. Zengin Gaziantep mutfağında önemli yeri olan ve önceleri daha çok kışın tüketmek amacıyla hazırlanan kurutmalıklar son yıllarda adeta sektör haline geldi.
Başta yurt içi olmak üzere Avrupa ülkelerinde yaşayan gurbetçilerin ilgi gösterdiği kurutmalıklar, dar gelirli aileler için de önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor.
Havaalanı yolundaki yüksek tepelerde kurutmalık hazırlayan Şaban Gökdeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kiraladıkları tarlalarda ürettikleri veya üreticilerden topladıkları biber, patlıcan ve salatalık gibi sebzelerin kadınlar tarafından kurutmaya hazır hale getirildiğini söyledi.
Kurutmalığın kente özgü bir gelenek olduğunu ifade eden Gökdeniz, "Topladığımız sebzeleri oymaları için ev kadınlarına gönderiyoruz ve daha sonra bunlar iplere geçirilerek tekrar bize getiriliyor. Biz de burada sırıklara dizerek kuruttuğumuz ürünleri toptan veya perakende olarak satıyoruz" dedi.
Kurutmalıklar dünya mutfaklarında
Özellikle gurbetçilerin kurutmalıklara ilgi gösterdiğini vurgulayan Gökdeniz, ürünlerin organik olduğunu ve hormon kullanılmadığını belirtti.
Kurutulan sezbelerin 10 günde satışa hazır hale geldiğini anlatan Gökdeniz, "Kurutma işleminden sonra ürünleri muhafaza edeceğimiz depolara yerleştiriyoruz. Tabi bu işlemlerden önce, ürünlerin bozulmaması için ilaçlıyoruz. Ondan sonra ise hava almayacak şekilde paketliyoruz. Şuanda kurutmalıklarımız dünya mutfaklarına girmiş durumda."
Mustafa Toz da ipe dizilen sebzelerin rutubet ve nemi olmayan yerlerde bekletildiğini anımsatarak, kuruma aşamasında ise ilaç kullanılmadığını aktardı. |