Gazipaşa'da bazı çiftçilerin, patlıcan üretiminde yeşil gübre olarak daha önce sökülen patlıcan bitkisi atıklarını kullandıkları bildirildi.
Aa muhabirinin edindiği bilgiye göre, çiftçiler, patlıcan üretim sezonu sonu serada pazara göndermedikleri patlıcanları ve patlıcan talaşlarını seradan dışarı atmak veya yakmak yerine, serada bırakıyorlar. Bırakılan patlıcan bitkisi atıkları çapa makinesiyle ufalandıktan sonra toprağa karıştırılıyor ve üzeri plastikle kapatılıyor.
Çiftçilere göre bu yöntemle plastikle kaplanan atıklar ısınıyor ve içlerindeki zararlıları da yok ediyor. Yeni sezonda patlıcan talaşlarından oluşan yeşil gübre ile beslenen seraya yeni patlıcan fideleri dikilerek kimyasal gübre yerine atıktan oluşan doğal gübreden yararlanılıyor.
Gazipaşalı Çiftçi Mustafa Özgün, konuya ilişkin bilgi verirken, patlıcanları söktükten sonra dışarı atmak yerine serada bıraktıklarını söyledi Özgün,
"Traktör çağırıp bu talaşları kıydırıyor ve ardından serayı sürdürüyoruz, bu talaşlar patlıcanlar serada yeşil gübre oluyor. Ardından sürülen seraya naylon çekiyoruz. Çektiğimiz naylon toprağın içinde bulunan yabancı zararlı bakterileri öldürüyor. Dikim zamanına 10 gün kala bu naylonu açıyoruz, sera toprağı havalanıyor, sera toprağı tava geldiği zaman da yeni sezon için patlıcan fidelerini toprakla buluşturuyoruz. Toprağa karışan patlıcan talaşları yeşil gübre oluyor, biraz da çiftlik gübresi veriyoruz. Böylelikle kimyevi gübrelere son ekolojik tarıma evet diyoruz" dedi.
|