Akdeniz'e Boşa Akan Sular, Ovaya Hayat Verecek Türkiye'nin GAP'tan sonra en büyük sulama yatırımı olan Konya Ovası Projesi (KOP) ile Akdeniz'e boşa akan 700 milyon metreküp suyun, Konya'ya içme ve sulama suyu olarak aktarılması sağlanacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yaptığı Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel'in yanı sıra diğer baraj ve kanal projeleriyle 2023 yılında bitirilmesi düşünülen asırlık rüyanın, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla, yoğun çalışmalar sonunda 2018 yılında tamamlanması öngörülüyor.
DSİ Konya 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Göksu Havzası'ndan Konya'ya suların aktarılması konusunda Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel'in kilit konumunda olduğunu söyledi.
KOP kapsamında, Göksu Nehri'nin yukarı havzasındaki kollarına barajlar yapıldığını belirten Uzun, "Bozkır Barajı inşaatına 2011 sonunda başlandı. İnşaatın yüzde 50'si tamamlandı. 2014'ün sonunda da tamamlanmasını hedefliyoruz. Diğer kolda Avşar Barajı'nın yapımına geçen yıl başlandı. Bu projeyi de önümüzdeki iki yıl içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz" dedi.
KOP kapsamında Göksu'nun Afşar kolundan alınacak suların, 18 bin 142 metre uzunluğunda tünelle Bağbaşı Barajı'na aktarılacağını ifade eden Uzun, "Aynı şekilde Bozkır Barajı'ndaki sular, dere yatağından Bağbaşı Barajı'na aktarılacak. Burada toplanan sular da Mavi Tünel vasıtasıyla Konya Ovası'na aktarılmak üzere Mavi Boğaz'a intikal ettirilecek. Bu suların intikal ettirilmesi için 125 kilometre uzunluğunda Apa-Hotamış iletim kanalı inşaatı devam ediyor" diye konuştu.
- 480 milyon metreküp su depolandı
Uzun, yüklenici firma ve DSİ yetkililerinin 24 saat gece gündüz, yüzlerce iş makinesiyle çalıştığına dikkati çekerek, tüm projelerin zamanından önce bitirilmesi için uğraştıklarını bildirdi.
Apa-Hotamış iletim kanalının 2014'ün başında tamamlanacağı müjdesini veren Uzun, "Mavi Boğaz'dan alınan sular, bu kanal vasıtasıyla eski Hotamış bataklığına götürülecek. Burada yaklaşık 25 kilometre uzunluğunda bir depolama tesisinin yapımı devam ediyor. Şu ana kadar yaklaşık 480 milyon metreküp suyun depolamasını yaptık. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde tamamlanacak projelerle, Konya Ovası'na aktarılacak 700 milyon metreküpün üzerindeki su, kente içme ve sulama suyunun yanı sıra bolluk, bereket getirecek, modern sulama projelerinin gelişmesine katkı sağlayacak" ifadelerini kullandı.
Sulama projeleri en az 100 yıl sürecek şekilde hazırlanıyor
Uzun, projelerin tamamlanmasının ardından Konya'nın 2050 yılına kadar temiz, güvenilir, kaliteli içme suyunun Göksu Havzası'ndan temin edileceğini aktardı.
Projelerin, birçok açıdan bölgeye katkı sağlayacağını anlatan Uzun, şunları kaydetti:
"Bu projeler, Konya'ya hayat verecek, bölgedeki su azlığı problemini giderecek. Bölge tarımının önemli ölçüde rahatlamasına imkan verecek. Projelerimizle, Konya Ovası'nda yaklaşık 11 milyon dekar alan sulanabilir hale gelecek. Bu projeler aynı zamanda bölge halkının refahının artmasına önemli ölçüde katkı sağlayacak. Çevreye etkilerinin azaltılması, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin giderilmesi bakımından da özellikle depolama tesisleri büyük katkı sağlayacaktır. Geliştirdiğimiz sulama projelerini, çok uzun yıllar, en az 100 yıl kesintisiz sürecek şekilde hazırlıyoruz. Önümüzdeki birkaç nesil bu projelerin sağlıklı bir şekilde devam ettiğini görecektir. Devletimiz, bunun için bütün imkanlarını seferber ediyor. Bölge halkımız da suyu tasarruflu kullanmalı. Tasarruf, ilk prensibimiz olmalı. Suyu tasarruflu kullanmak, işin en temel şartı. Bunların 2023 yılında bitirilmesi planlanıyordu ama Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu'nun talimatıyla projelerin tümünü 2018 yılında tamamlamayı hedefliyoruz. Bunun için de var gücümüzle çalışıyoruz." - Konya |