Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Domates
 Soğan, Sarımsak
 Patates
 Patlıcan
 Biber
 Marul, Yeşillikler
 Karpuz, Kavun
 Havuç, Turp
 Hıyar
 Kabak
 Karnıbahar
 Diğer Sebzeler
 Seracılık
 Fasulye,Bezelye
GAP sularıyla beslenen topraklarda karpuz bereketi yaşanıyor 

GAP sularıyla beslenen topraklarda karpuz bereketi yaşanıyor

ŞANLIURFA (CİHAN) - Güneydoğu çiftçisinin binlerce yıllık kurak topraklarının bereketlenmesine Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) bir dönüm noktası oldu. Yıllarca susuz kalan verimli topraklar, berekete susamışçasına ürün veriyor. GAP çiftçisi, topraklarından yıllarca kazanamadığı parayı, sulamadan sonra beklenenden fazlasıyla almaya başladı.


        Yıllarca suya hasret kalmış ovaların suya kavuşmasıyla; tarla, bahçe ve sebze çeşitleri rekolte rekorlarını kırıyor. En çarpıcı örnek karpuzda yaşanıyor. Daha önce Çukurova'da yetiştirilip tüketiciye sunulan karpuzun yerini, GAP karpuzu aldı. GAP’ın suya açılan bölgelerinde ekolojik olarak yetişen GAP karpuzu, Ortadoğu pazarlarına gönderilmeye başlandı. Pazarlarda Adana-Ceyhan karpuzunun yerini aroma ve damak zevki bakımından, özel bir tadı olan GAP karpuzu aldı.

        Konuyla ilgili açıklama yapan ziraat mühendisi Mehmet Tekçe, ”GAP’ın sulamaya açılan alanlarında yetiştiriciliği yaygınlaşan GAP karpuzundan yüksek rekoltede ürün elde edilmeye başlandığını söyledi. Tekçe, her biri 15–20 kilogram arası gelen GAP karpuzunun, bölgede alternatif ürün olarak yetiştirildiğini kaydetti.

        GAP ile beraber tarım ürünleri çeşitliliğinin yaşandığını dile getiren Tekçe, "Tüketiciler, Şanlıurfa`nın Bozova ilçesine bağlı Yaslıca ve Yaylak beldelerinde yetiştirilen GAP karpuzunun piyasaya çıkmasını dört gözle bekliyor. Tamamen doğal olarak yetiştirilen GAP karpuzu TIR'larla Orta Doğu ve Arap pazarlarına gönderiliyor. Bölgenin ekolojik şartları, suyu, havası ve güneşi bakımından karpuz Mezopotamya coğrafyasında çok iyi yetişiyor." dedi.

        Şanlıurfa’nın Tektek bölgesinde karpuz ektiğini aktaran üretici Mehmet Ölmez, konuyla ilgi şunları söyledi: "Normalde dönüme 4–6 ton arası karpuz alınırken bizim bereketli topraklarımızdan 8 ton karpuz alıyoruz. Karpuzumuz Türkiye’nin her tarafına ve Irak’a gidiyor. Karpuzumuz Adana karpuzu gibi kabak aşılı değildir. Tadı bakımından karpuzumuzun üstüne karpuz yok.”

Ekleme Tarihi
29.07.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: GAP sularıyla beslenen topraklarda karpuz bereketi yaşanıyor, gıda tarım
Link: GAP sularıyla beslenen topraklarda karpuz bereketi yaşanıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız