Türkiye'nin havucunu bu mahalle üretiyor Konya'nın Meram ilçesine bağlı 7 bin nüfuslu Kaşınhanı Mahallesi'nde, 30 bin dekar alanda Türkiye havucunun yaklaşık yüzde 60'ı üretiliyor.
Ülkemizde Hatay Kırıkhan, Ankara Beypazarı ile havuç üretiminde önemli bir yere sahip olan Kaşınhanı Mahallesi'nde yılda 350 bin ton havuç hasat ediliyor.
MAHALLEDE HEMEN HERKES HAVUÇ İŞİ YAPIYOR
Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Kaşınhanı havucunun dünya genelinde isim yaptığını, rengi ve aromasıyla kalitesini ispatlamış bir havuç çeşidi olduğunu söyledi. Özellikle "nantes" çeşidinin pazar değeri en yüksek havuç olduğunu vurgulayan Baydar, şunları kaydetti:
"Bu tür özellikle yurt dışına ihraç ediliyor. Üretimin yaklaşık yüzde 35'lik kısmı Romanya ve Bulgaristan başta olmak üzere İtalya, Sırbistan, Gürcistan, Kazakistan, Moldova, Almanya, Ürdün, Suudi Arabistan gibi dünyanın birçok ülkesine gönderiliyor. Havuç farklı dönemlerde ekilmek suretiyle pazarı daha uzun tutulan bir ürün. Yıl içinde 3-4 defa değişik dönemde ekim yapılarak hasadı yıl içine yayılıyor. Geri kalan kısmı ise soğuk hava tesislerinde depolanarak ihtiyaç halinde tüketime sunuluyor. Ayrıca iç pazarda Akdeniz bölgesinde turistlerin ağırlandığı otellerde çok fazla tüketiliyor."
2013 yılı verimli geçti
Kar yağışı olmaması nedeniyle soğuk geçen günlerde bazı tarlalarda don olduğunu anımsatan Baydar, "Hasadın sonu olması nedeniyle ürünler çok etkilenmedi. Genel itibariyle 2013 yılı oldukça verimli geçti. Fiyat anlamında istikrarlı bir yılı geride bırakan çiftçi, kazandı. Aroması ve rengiyle tutulan bu havuç üreticisinin yüzünü güldürüyor" dedi. Baydar, çiftçinin yüzünü gülmesinde en önemli etkenlerden birinin de bölgede yapılan modern yıkama, paketleme ve soğuk hava tesislerinin olduğunu, bu tesisler sayesinde ürününü uzun süreli elinde tutan üreticinin istediği pazara yönelebildiğini aktardı. |