Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Sebzecilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Domates
 Soğan, Sarımsak
 Patates
 Patlıcan
 Biber
 Marul, Yeşillikler
 Karpuz, Kavun
 Havuç, Turp
 Hıyar
 Kabak
 Karnıbahar
 Diğer Sebzeler
 Seracılık
 Fasulye,Bezelye

Yazın 40 dereceyi bulan sıcağında bamya topluyorlar from gida_tarim on Vimeo.

 


Yazın 40 dereceyi bulan sıcağında bamya topluyorlar

Aydın merkez Kardeşköy’ün neredeyse bütün sakinleri, sabahın erken saatlerinde bamya tarlalarına gidiyor. Ellerine çorap ve eldiven giyen kadınlar, bamyanın kaşındıran dikenlerinden korunmaya çalışıyor.
 
Yevmiye usulü ortalama 35-40 kg. toplayan kadınlar, 35 lira alıyor. Emeklerinin karşılığını tam alamamaktan yakınan köylüler, 40 dereceyi bulan sıcağa aldırış etmeden bamya topluyor. Bamyalar, gölgede ayrıştırılarak sapları kesilip hazır hale getiriliyor. Bu işlemi de daha çok kadınlar ve yaşlılar yapıyor.

Köylerinde 30 yıla yakındır bamya ekildiğini, özellikle sıcak havalarda kaşındırdığı için toplanmasının zor olduğunu belirten Kardeşköy Köyü Muhtarı Bayram Er, “Günlük 25-30 ton arası alım yapılıyor. İç pazar ve fabrikalara veriyoruz. Bamya toplamaya sabah erken gidilir. Öğle en fazla saat 14.00’e kadar toplanır. Bamyanın işçiliği çok zordur. Tarlada toplamadan sonra sap kesimi yapılır. Daha sonra toplu olarak satılır. Çiftçinin en büyük sıkıntısı, Mısır’dan bamya ithal edilmesi. Mısır'da girdiler ve işçilik az olduğu için daha ucuza mal ediyorlar. Çiftçinin para kazanması, eskiye oranla bira daha azaldı.” dedi.

Bamya toplama işinin zor olduğunu, sıcakta da toplanmadığını belirten çiftçi Kamil Coşkun ise kaşındırmaması için eldiven giydiklerini söyledi. Coşkun, “Sıcağa kalmamak için sabah erken toplamaya geliyoruz. Topladıktan sonra irisini ufağını ayıklıyoruz. Sıcakta zor oluyor. Tutulan bamya türü sultaniye. Yevmiyeyle toplanıyor.” şekline konuştu. Yaz sıcağında tarlada çalışmanın zor olduğunu, özellikle bamya toplamanın daha da çekilmez bin hal aldığını belirten Müjgan Coşkun da çiftçinin halinin perişanlığından dert yanıyor: "Sıcağa kalmamak için sabahın 06.00'sında tarlaya giriyoruz. Tarlada sıcakta bamya toplaması zor oluyor. Günde 40 kiloya kadar toplayabiliyoruz. Eldiven takmadan toplayamayız, kaşındırıyor.”
 
 
 
 
(CİHAN) 

Ekleme Tarihi
18.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: 40 derecede bamya
Link: Yazın 40 dereceyi bulan sıcağında bamya topluyorlar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız