Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Ocak 2025 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »   »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   


Tevfik GÜNGÖR / OLAYLARIN İÇİNDEN
 
 
Kurban Bayramı
 
 
[email protected]

 
 
Kurban Bayramı’nda yaklaşık 2.5 milyon küçükbaş, 800 bin büyükbaş hayvan kurban edilecek. Bunların parasal değerinin 4-4.5 milyar TL olduğu tahmin ediliyor. Önceki bayramlarda hayvan varlığımız yetersiz olduğundan ithalat sözkonusu olurdu. Kısa sürede hayvan varlığımız hızla arttı. Şimdilerde 30 milyon adet yerli koyunumuz, 14 milyon sığırımız var. Sığırların hepsi kesimlik değil. 2 milyonu yerli ırk. 6 milyonu melez. 6 milyonu kültür ırkı sığır.

Son 5 yılda toplam havyan varlığımız 38 milyondan 58 milyona yükseldi. Büyükbaş hayvan sayısı 10 milyondan 15 milyona, koyun sayısı 22 milyon iken 32 milyona çıktı.
125 bin kadar mandamız 1.500 dolayında da devemiz var.

Bu bayram kurbanlık sıkıntısı yok. Parası olan 450 TL’den10 bin TL’ye kadar boy boy kurbanlık alabilir. Kuran-ı kerimde 9 ayette kurbandan söz edilir. Kevser Suresi’nin 2’inci ayetinde “…Rabbin için namaz kıl, kurban kes” buyurulur.

Kurban mükellefiyetinin nasıl yerine getirileceği ve zamanı konusunda ise Kuran-ı Kerim’de herhangi bir buyruk yoktur. Kurban kesmenin, her ev için bir sünnet-i kifaye olduğuna dair delil Mihnefb , Sülym’in rivayet ettiği şu hadistir: “Peygamber (A.S.) ile birlikte duruyorduk. Onun şöyle dediğini işittim: Ey insanlar... Her aile halkına her sene bir kurban düşer...”

Hadislere dayalı olarak oluşan ve gelişen İslam şartlarına göre kurban, mukim olan ve sadaka-i fitir nisabına (80.18 gr altına ( Bugünkü değeri ile 8 bin TL varlığa) malik olan her erkek ve kadın müslümana vacip kılınmıştır...

Kurbanlar bayramın birinci, ikinci ve üçüncü günlerinde kesilir. Dördüncü günü kesilmez.

Kurban edilebilecek hayvanlar hadislere dayalı olarak örfen belirlenmiştir. Bunlar da koyun, keçi, sığır ve mandadan ibarettir.

Bunların dişisi ve erkeği kurban edilebilir. Yalnız koyun cinsinin erkeğini, yani koçları kesmek daha faziletli kabul edilmiştir. Koyun ve keçinin bir yaşını bitirmiş olmaları gerekir. İri ve gösterişli iseler yedi sekiz aylık olanları da kesilebilir. Sığırların iki yaşını, devenin de beş yaşını bitirmesi şarttır.

Kurban kestiren, kesecek olana vekalet verir. Kesecek olan vekaleti icabet eder. Kurban, sağ tarafından kıbleye karşı yatırılır, gözü tülbentle, ön iki ayağı ile arka sol ayağı kalın bir iple bağlanır. Arka sağ ayağı serbest bırakılır, kesen tarafından, “Bismillahi Allahü Ekber” denilerek kesilir. Bıçağın keskin olması ve hayvana eziyet verilmemesi esastır.

Hayvanın soluk ve yem borusu ile iki şah damarından oluşan dört uzvunun birden kesilmesi gerekir.

Kurban ehline kestirilmelidir. Ehli olmayana kestirildiği zaman hayvana eziyet verilmiş olur.

Kurban edilen hayvanın kanı, iç organları ortalıkta bırakılmaz. Kesimhaneler dışında yapılan kesimlerde toprak kazılarak açılan bir çukura bunlar gömülür.
Kurban eti gelenek olarak üçe bölünür, biri evde, çoluk-çocuk ev halkı için ayrılır, bir kısmı fakirlere verilir, bir kısmı komşulara ve yakın akrabaya verilir.

Kurban Bayramınızı şimdiden kutlarım sayın okuyucularım.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
04.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Tevfik GÜNGÖR, kurban bayramı
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız