Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Ocak 2025 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »   »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   

"Hüznün meyvesi"nde hasat zamanı

Sonbahar mevsiminde toplanması dolayısıyla "hüznün meyvesi" diye nitelenen kestane, turfanda olarak Bandırma ilçesinde hasat edilmeye başlandı.

İstanbul'un kebabına ve Bursa'nın kestane şekerine ürün gönderen Balıkesir'in Bandırma ilçesinde hasat başladı. Sonbahar mevsiminde toplandığı için "hüznün meyvesi" olarak nitelenen, "dağların ekmeği" kestane, yüksek kesimlerde yoğun bir el emeğiyle hasat edilip sofralara kadar ulaşıyor.

Marmara, Ege ve Doğu Karadeniz'de yoğunlukta yetişen kestane, Türkiye'de yılda 70 bin tonun üzerinde üretiliyor. Bu kestane, genellikle kış aylarında kebap ve özellikle Bursa ile özdeşleşen kestane şekeri yapımında değerlendiriliyor.

Un olarak da kullanılan kestane, sahip olduğu potasyum, fosfor ve kalsiyum gibi mineraller ve yüksek enerjisiyle kış aylarında besleyici bir gıda olarak sıklıkla tüketiliyor.

Yetiştiği ya da toplandığı aylar ve mevsim dolayısıyla "hüznün meyvesi" diye nitelenen, yüksek kesimlerde yetiştiği için "dağların ekmeği" adı verilen kestane, turfanda olarak Bandırma'da hasat edilmeye başlanıyor.

İlçenin kestanesiyle ünlü Çakılköy Mahallesi'nde toplanan kestaneler, kebaplık için İstanbul'a, kestane şekeri için de Bursa'ya gönderiliyor.

Dağlık kesimlerde ormanlık alanlarda bulunan bu ürünün hasadı, kebabı ya da şekerini yemek kadar kolay ve keyifli olmuyor. Adeta dikenlerin içinde saklanan kestanelere ulaşmak için eldivenle toplamak gerekiyor. Bazı yerlerde uzun sopalarla çırpılarak toplanırken Çakılköy'de yere dökülmeleri bekleniyor. Toplanan kestaneler alım noktalarına götürülüyor. Burada elekten geçirilen ürünün kilogramı, boyutuna göre 6 liraya kadar varan fiyatlardan alınıyor.

"Boynuz kulağı geçti, Bursa'ya kestane satıyoruz"

Çakılköy Mahallesi Muhtarı Engin Öz, 80 yıl önce büyüklerinin Bursa'dan getirdikleri kalem aşılar sayesinde kestane üretimine başlanan mahallelerinde bu ürünün önemli bir gelir kaynağı olduğunu söyledi.

Kestanesiyle ünlü Bursa'ya ürün verir hale geldiklerini belirten Öz, "Boynuz kulağı geçti, Bursa'ya kestane satıyoruz. Onlardan aldık, yıllar sonra para kazanıyoruz" dedi.

Mahalle çevresinde halen çok sayıda yabani kestane ağacı olduğunu ifade eden Öz, şunları kaydetti:



"İsteğimiz, aşılamaya müsait çok sayıda yabani ağaçlarımız var bunlara izin verilsin. Köyümüz 140 hane ve hemen hemen tamamı buradan gelir elde ediyor. Fiyatlardan memnunuz, 5-6 lira arasında gidiyor. Bursa'dan, İstanbul'dan alıcılar geliyor. Bursa'ya şekerlik, İstanbul'a kebaplık ürün veriyoruz. Ürün bol, pazarlama sıkıntımız da yok. Ürünümüz, kestane şekerine çok uygun. Çok güzel sarı rengi veriyor."
 
(TARIM TV)
 
 

Ekleme Tarihi
03.10.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: kestane
Link: 'Hüznün meyvesi'nde hasat zamanı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız