Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Ocak 2025 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Santosh Ostwal yıllarca karmaşık bir problem üzerinde çalıştı:Hintli çiftçilerin ürünlerini sulamaları nasıl kolaylaştırılabilirdi.

Ostwal 1981 de çocukken tek bacaklı dedesinin, toprağını sulayabilmek için tarlalarına doğru 1 mil yürüyüşünü seyrederdi.Bu, zor ve sürekli bir çabaydı;elektrik ve su kıttı.

Şimdi mühendis olan Ostwal sonunda dedesinin problemini Nano Ganesh adında cep telefonu kontrollü bir su pompası starter’i ile çözdü.Bu,cep telefonlarının gelişmekte olan dünyada inanılmaz ölçüde yenilikçi şekillerde kullanılışına hoş bir örnektir.

Nano Ganesh şöyle çalışır:Çiftçi bu aleti modeline bağlı olarak 12 dolar ile 268 dolar arasında bir fiyata satın alır.Sonra bu alet hem bir cep telefonuna hem de elektrikli su pompasına bağlanır.

Bir kere kurulunca  çiftçinin yapacağı tek iş telefonu aramak ve bir kod numarası girmektir.

Cep telefonu servisi yoksa sorun olmaz.Ostwal bir uzaktan kumandada yaptı.Ostwal’a göre,elektrik ve zamandan yapılan tasarruf aletin maliyetini  11 günde karşılıyabiliyor.Ancak Ostwal’ın The Economist’e ifade ettiği gibi, aleti oluşturmak hiç de kolay olmamıştı:

                          Eşim elektronik mühendisidir.Yatak odamızdaki herşeyi kendi monte ederdi.Bense bütün gün çiftlik malzemelerini elden geçirirdim.Eşim geceleri çalışırdı.Ben eve gece yarısı iki hatta üçte dönerdim.O bana “yarın sabah hangi aleti götüreceksin?” diye sorardı.Ben ona uykumun arasında bazı modifikasyonlar uzatır ve sabah altıya kadar bana o prototipi yetiştirmesini söylerdim.Eşim de,yanında biri üç diğeri bir yaşındaki iki çocukla sabaha karşı üçte bunu yapardı.

2009 da bu buluş Nokia’nın düzenlediği global bir cep telefonu inovasyon yarışmasında birincilik ödülünü aldı.

Ancak,cep telefonlarını yenilikçi bir şekilde kullanan tek kişi Ostwal değil.Bu yılın başında , bir Hintli ekonomi politikası düşünce gurubu,bir Hint günlük işdünyası gazetesi olan The Economic Times’ın cep telefonu bilgi hizmetlerinin çiftçilik üzerindeki etkisini araştıran “şimdiye kadarki ilk çalışma” adını verdiği araştırmayı yayınladı.

53 sayfalık çalışmanın (PDF) yazarları Hindistan’ın genellile kırsal kesimindeki çiftçi ve balıkçılarla görüşmeler yaptılar.187 çiftçiyle yapılan görüşmeler sonucunda yazarlar cep telefonlarının, tam kapasiteyle kullanılmamasına rağmen, bilgi hizmetlerinin  çiftçilere oldukça büyük miktarda para kazandırdığı sonucuna vardılar.

Orta okul seviyesinde eğitimli 40 yaşında bir çiftçi olan Jagadeesh , Rajasthan bölgesinde bir köyde iki erkek kardeşi ile birlikte 9 dönümlük bir çiftliği işletmektedir.İKSL adlı bir bilgi hizmeti servisi ürününün yarısının kaybolmasını önlemiştir.

                     Bu çiftçi İKSL tarafından zamanında verilen hava durumu bilgisi sayesinde yağmura açık bir şekilde ortada duran ürününü kurtarabilmiştir.Kendi tahminlerine göre bu hızlı harekete geçme gücü olmasaydı ürününün yüzde ellisini kaybedecek ve 107 ile 128 dolar arasında zarara uğrayacaktı.

Bu çiftçi aynı zamanda bu bilgi hizmetinin düzenli mesajlarından öğrendiği çiftçilik ve hastalık kontrol teknikleri sayesinde yıllık gelirini yüzde yirmibeş yani  535 dolar arttırmıştır.

Ayrıca, yeni ümit verici programlar da vardır.Uluslararası bir şirket olan Tata çiftçilerin hastalıklı ürünlerin fotoğraflarını doğrudan cep telefonu ile uzmanlara yollayabilmelerini mümkün kılan bir hizmeti denemeye başladı.Bir başka şirket,ITC limited kahve üreticilerini ve toptancılarını biraraya getiren sanal  bir alışveriş sitesi olan “TRADERS NET”i kurmuştur.

                   Günlük olarak her sabah teklifler kullanıcıların cep telefonuna SMS mesajı olarak gönderilmektedir.Günün sonunda kullanıcılar o gün gerçekleşen alış verişin detaylarını text mesajıyla alırlar.

Diğer teknolojilerden farklı olarak cep telefonlarının tarımdaki avantajları sadece varlıklı olanlara yönelik değildir.Bu çalışmanın yazarları şöyle bir sonuca varmışlardır.Oldukça kısıtlı olanakları olan yoksul çiftçiler dahi yeni çiftçilik uygulamaları sayesinde verimliliği arttırabilir ve ürün kaybının önüne geçebilir.

 

Niraj Chokshi

http://www.theatlantic.com/science/archive/2010/08/how-mobile-phones-are-transforming-indian-agriculture/61394/

 

Çeviren : Tomris SOMAY

 

 

 

 

 

 

Ekleme Tarihi
14.08.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız