Hayvan alım ve satımının yapıldığı, hayvancılık sektörünün kalbinin attığı hayvan pazarları peş peşe kapanıyor. Gerekçesi, şap hastalığı. Böyle giderse bütün hayvan pazarlarına "şap nedeniyle kapalıyız!" tabelası asılacak.
Yıllardır önlenemeyen kaçak hayvan girişi nedeniyle şap, bruselloz başta olmak üzere hayvan hastalıkları konusunda Türkiye'nin karnesi berbat.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı koltuğunda veteriner hekim olmasına rağmen hayvan hastalıklarıyla mücadelede hiçbir dönem bu kadar acz içinde kalınmadı.
Son birkaç ayda Türkiye'deki pek çok hayvan pazarı şap hastalığı nedeniyle kapatıldı. Hayvan alım satımı yapılamıyor.
Banvit'in kurucusu Vural Görener'in söylediği gibi Edirne'den Kars'a Türkiye'de şap olmayan köy yok. Türkiye şaplı et tüketiyor.
Vural Görener'i haklı çıkaracak bir tablo ile karşı karşıyayız. İnternetten bir tarama yapıldığında gerçekten de şap olmayan il, ilçe, köy neredeyse yok.
Şu tabloya bir bakar mısınız?
Erzurum'da Narman, Çat, Hınıs, Oltu, Şenkaya, Hınıs, Palandöken, Yakutiye ve Aziziye ilçelerinde görülen şap hastalığı ve hastalığın en hızlı yayılan türü olması nedeniyle, 25 Haziran-9 Temmuz tarihleri arasında kente hayvan giriş ve çıkışı yasaklandı. Ayrıca tüm ilçelerdeki hayvan pazarlarının da bu tarihler arasında kapatılması kararı alındı.
Avrupa Birliği'nin desteği ile şap hastalığından aşılı Arilik statüsü kazanan Trakya'da bile hayvan pazarları kapatılıyor. Edirne'nin Havsa ve Keşan ilçelerinde kurulan hayvan pazarları 9 Temmuz'da şap hastalığına karşı önlem amacıyla geçici süreyle kapatıldı. Hayvan tacirlerine yerleşim birimlerinde hayvan alım satımı yapması yasaklandı. Damızlık amaçlı hayvan alım satımının ise sadece Tarım Bakanlığı'ndan ihale almış firmalara yapılması kararlaştırıldı.
Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde bulunan hayvan pazarı hızla yayılan şap hastalığını önlemek üzere Tarım İlçe Müdürlüğü ekiplerince 27 Ağustos'ta 1 ay süreyle kapatıldı.
Tokat'ta 24 Ağustos itibariyle şap hastalığı nedeniyle iki hayvan pazarı kapatıldı. Tokat Valisi Şerif Yılmaz, Tokat merkez ve Niksar ilçesinde şap hastalığının görüldüğünü 24 Ağustos 2010 gününden itibaren küçük ve büyükbaş hayvanların satıldığı pazarlar belli bir süre kapatıldığını açıkladı. Yılmaz. "Tedbir amaçlı olarak ilimiz genelindeki tüm hayvan pazarlarını ikinci emre kadar kapattık. Şap hastalığı bittiğinde yeniden hayvan pazarlarını açacağız. Komşu illerimiz Amasya ve Çorum'da da hayvan pazarları kapalı.''
Sivas'ın Suşehri ilçesinde şap hastalığının tespit edilmesi üzerine hayvan pazarı iki hafta süreyle kapatıldı. Herhangi bir aksaklık olmazsa Pazar 2 Eylül'de tekrar açılacak.
Aydın'ın Nazilli ilçesinde şap hastalığının görülmesi üzerine 7 Temmuz'da Nazilli Hayvan Pazarı bir ay süreyle kapatıldı.
Adana'da görülen şap hastalığı nedeniyle Ceyhan Hayvan Pazarı mayıs ayında süresiz kapatıldı.
Çorum canlı hayvan pazarı 16-31 Ağustos tarihleri arasında şap hastalığı nedeniyle kapandı.
Samsun'un Salıpazarı, Kavak, Bafra , Tekkeköy, Havza ve Vezirköprü'de Ağustos'ta görülen şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarları kapatıldı.
Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda görülen şap hastalığı nedeniyle hayvan sağlığı zabıta komisyonunun 03.08.2010 günlü kararıyla, ilçedeki hayvan pazarının 15 gün süre ile kapatılmasına karar verildi. Ayrıca ilçeye küçükbaş ve büyükbaş hayvanların giriş ve çıkışı da yasaklandı.
Denizli Acıpayam, Adıyaman Kahta, Adana Yüreğir, Kütahya Tavşanlı, Kars, Kastamonu Tosya, Bolu, Ağrı, Tokat Turhal, Kırklareli, Kırşehir, Bursa İnegöl, Aydın Söke ve Çine, Sinop, Erzincan, Burdur, Balıkesir ve daha pek çok il ve ilçede şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarları kapatıldı.
Kapatılma kararı verilen pazarların hepsini yazsak sayfalar yetmez.
Tarım Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin yer aldığı bölgenin özellikleri sebebiyle 2009 yılı Aralık ayından bugüne kadar yeni alt tipi kaynaklı hastalık sayılarında tedrici bir artış gözlenmekle beraber bu oranın, şapla mücadelede çok başarılı bir eşik kabul edilen yüzde 2'ye kadar gerilediği belirtiliyor. Açıklamada, bu nedenle 'Hastalık Edirne'den Kars'a kadar tüm köylere yayıldı' ifadesinin kesinlikle gerçeği yansıtmadığı ifade ediliyor.
Tarım Bakanlığı'na sormak gerekiyor. Madem mücadelede bu kadar başarılısınız, Edirne'den Kars'a kadar hayvan pazarları neden kapatılıyor?
Özetle, Avrupa Birliği'nin zorlaması ile 2008-2010 dönemini kapsayan 3 yıllık proje kapsamında Türkiye'nin Avrupa yakası (Trakya bölgesi) şap hastalığından aşılı ari bölge ilan edildi. Bu bölgede kullanılan şap aşısını Avrupa Birliği karşılıyor. Proje kapsamında Türkiye'ye mali yardım da sağlıyor. Fakat bu bölgeyi şaptan ari tutan Tarım Bakanlığı ülkenin geri kalan kısmını deyim yerindeyse şapa teslim etmiş.
Bakanlık için önemli olan Avrupa'dan geçer not almak, Türkiye'deki tüketici kimin umurunda.
Ali Ekber Yıldırım
http://www.dunyagazetesi.com.tr/