Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Ocak 2025 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Şu sıralar hayvancılıktan başka bir konuda yazmak zor. Her gün yeni bilgiler geliyor. Uygulanan politikadan memnun olan yok. Herkes endişeli. Herkes korku içinde yarın ne olacak diye bekliyor.

"Ucuz et" parolası ile sektör ithalata açıldı. Ancak, büyük umutlar bağlanan ithalatta işler istendiği gibi yürümüyor.

İthalat ihalelerinin neredeyse tamamını tek bir firma aldı. Bu firma taahhüt ettiği zaman diliminde ithalat yapıp yapmadığı bilinmiyor. Bilinen bugüne kadar 100 bin başı aşkın hayvan için ihale açıldı. Ülkeye şimdiye kadar 35 bin baş hayvan girişi oldu.

Kırmızı et üreticileri kesecek hayvan bulamıyor. Et ve Balık Kurumu firmaların talebini karşılamakta yetersiz kalıyor.

Özel sektör, yüksek vergi oranı nedeniyle ithalat yapamıyor.

İthalata açılan pazarlarda yeterli miktarda hayvan yok. Hayvan olan ülkelerde Türkiye'nin talebi üzerine fiyatlar iki üç kat arttı. İthalat söylendiği gibi artık ucuz değil.

Şap hastalığı Anadolu'yu sardı. Hayvan pazarları kapalı. Hayvan alım satımı durdu.

Kurban Bayramı öncesinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda toplantı üzerine toplantı yapılıyor. Kurbanda kesilecek hayvanımız bile yok. Kurbanlıklar ithal edilecek. Bunun hazırlıkları sürüyor.

Özetle, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı kendisini "en başarılı" bulduğu hayvancılıkta deyim yerindeyse çuvalladı. Çözüm üretemiyor.

Bu kadar sorun arasında ne kadar önemsenir bilinmez, ancak, hayvancılığı sürdürmeye çalışanların en önemli sorunlardan birisi ara eleman sıkıntısı. Hayvancılığa milyarlarca lira yatırım yapan, çiftlik kuran girişimciler hayvanları sağacak, yem verecek, bakımını yapacak bakıcı bulamıyor.

Hayvan bakıcısı bulunamadığı için Afganistan'dan, Türkmenistan'dan, Romanya'dan bakıcılar geliyor. Kentlere bebek bakmaya gelen Romenler, Afganlar, Türkmenler kırsalda inek bakmaya geliyor.

Son dönemde Afgan bakıcıların sayısında ciddi artış oldu. Özellikle Trakya'da pek çok işletmede Afgan bakıcılar çalışıyor.

İşletmeler bir bakıcıya ayda 600-700 lira ödüyor. Bazı masraflarını üstleniyor. Aile olarak işe aldığında iki kişi için 1200-1400 lira ücret ödeniyor.

Türkiye'deki bakıcılar kişi başı 800 ile 1000 lira ücret alıyor.

Sigorta yaptıran işletmeler bakıcıyı daha uzun süre elinde tutabiliyor. Ancak sigorta yaptırmayanlar sık sık bakıcı değiştirmek zorunda kalıyor.

Sigorta sorunu nedeniyle hayvan yetiştiricileri az sayıdaki bakıcıyı ellerinde tutamıyor.

Hükümetin Ziraat Bankası ile Tarım ve Kredi Kooperatifleri üzerinden 1 Ağustos 2010 itibariyle uygulamaya başladığı sıfır faizli kredi, bakıcı ihtiyacını daha da büyütecek. Çünkü, sıfır faizli krediyi kullananların çok büyük bölümü daha önce hayvancılık yapmamış. Hayvancılığı bilmiyor. Bu yatırımcılar alacakları hayvanları bir bakıcıya teslim edecekler. Ancak bakıcı bulmak kolay değil.

Gelibolu Evreşe'de 100 başlık işletmesi olan ve görevi gereği Trakya Bölgesi'ndeki işletmeleri çok yakından izleyen Veteriner Hekim Ergin Doğanoğlu, bakıcı sorununun önemli verim kaybına neden olduğunu söylüyor.

Devletin hayvancılığa destek verirken bu sorunu da dikkate alması gerektiğini anlatan Ergin Doğanoğlu, iki yıllık okullar açılarak bu soruna çözüm üretilebileceğini, ayrıca yetiştiricilerin çalıştıracağı bakıcılara sigorta desteği sağlanabileceğini söylüyor.

Ergin Doğanoğlu, 30 sağmal ineği olan bir işletmenin mutlaka bir bakıcıya ihtiyacı olduğuna, işletme büyüdükçe bakıcı ihtiyacının da büyüdüğüne sadece Trakya Bölgesi'nde bin civarında hayvan bakıcısına ihtiyaç olduğuna dikkat çekiyor.

Sadece hayvanı değil, bakıcısını da ithal etmek zorunda kalan Türkiye, hayvancılığı sil baştan ele alarak kısa, orta ve uzun vadeli politikalar üretmek zorunda. Bunu yapamazsa son günlerde pek çok okurumuzun dile getirdiği gibi aç kalacağız, aç.

Bayramınız kutlu olsun

Türk medyasının uzun yıllar uyguladığı ancak daha sonra vazgeçtiği güzel bir geleneği DÜNYA Gazetesi bu bayramda da sürdürüyor. Gazetemiz bayram süresince yayınlanmayacak. Bayram öncesi son yazı bu. Sağlık, mutluluk ve başarı dileklerimizle hayırlı bayramlar dileriz.

 

Ali Ekber Yıldırım

http://www.dunyagazetesi.com.tr/

Ekleme Tarihi
07.09.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız