Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Ocak 2025 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Bayram öncesi İstanbul’da Mısır Çarşısı çevresinde, Mahmutpaşa’da, Tahtakale’de alışılmış canlılık, alışılmış kalabalık yoktu. Esnaf geçmiş bayram alışverişlerine göre bu yıl ciddi bir gerilemeden yakınıyordu.

Eskilerde bayram öncesi, çarşılarda pazarlarda canlılık görülürdü. Talep artar, insanlar sadece bayramlık almaz, evin önemli ihtiyaçları da genelde bayram öncesi temin ederlerdi.

Alış-veriş merkezleri ve hatta büyük marketler, ortanın üstü ve üst gelir grubundaki halka markalı mallar, ithal malları satıyor. Orta ve alt gelir grubu buralardan alış veriş yapamıyor. Ben alt ve orta gelir grubunun durumunu izlemek için arada sırada Mısır Çarşısı, Mahmutpaşa, Tahtakale çevresinde dolaşırım. Sadece İstanbul’da yaşayanlar değil, Anadolu’dan gelenler de buralardan alış veriş yapar.

Belediye Yenicami, Mısır Çarşısı, Tahtakale ve Mahmutpaşa çevresini düzenledi. Artık sokakları işportacılar işgal etmiyor. Polis, belediye zabıtası emniyeti ve düzeni sağlıyor. İnsanlar rahat rahat geziniyor.

Pantolon 20 TL

Bayram öncesi alt ve orta gelir grubu bayramlıklarını işportalardan satın alıyordu. Kot pantolon 20, elbise pantolonu 29 TL, elbise ceketi 70 TL idi. Gömlek 5TL’ye, spor ayakkabı 10 TL’ye, deri ayakkabı 20-25 TL’ye satılıyordu.

Mısır Çarşısı’nda hemen her baharatçı dükkânının önünde, gazetelerin Sayın R.T. Erdoğan’ın severek yediğini yazdıkları, bizde yeni yeni yetiştirilen “Altın Çilek” isimli yemiş vardı. Kilosuna 50 TL fiyat koymuşlardı.

Eskiden bayram öncesinde Hasırcılar caddesindeki Namlı şarküteriye zor girilirdi. Kuyrukta beklenirdi. Bu yıl kuyruk yoktu. İki yerde kuyruk gördüm. Tahmis ile Hasırcılar caddelerinin köşesindeki kuru kahvecinin ve de Yenicami bitişiğindeki Nimet Abla gişesinin önünde... Kuru kahvenin kilosu 20 TL’ye inmiş. İnsanlar 1 TL uzatıyor, 50 gr’lık bir küçük paket kahve alıyor. Nimet Abla gişesi önündeki kuyruktakiler ise bayram çekilişinde piyangodan ikramiye kazanma ümidiyle sırada bekleşiyor.

Saç tıraşı 5 TL

Yenicami çevresi cıvıl cıvıl. Niyetli olanlar yanında, simitçiden 75 kuruşa çıtır simit, mısırcıdan 1 TL’ye mısır alıp yiyenler, ellerinde su şişesi etrafı hayran hayran seyreden yabancı turistler, kuşlara yem atanlar, referandum için evet-hayır propagandası yapanlar hep bir arada, birbirlerine aldırmadan, birbirlerini rahatsız etmeden günü yaşıyordu.

Yenicami duvarı dibine sıralanan ayakkabı boyacıları, sandıklarının yanına tarifelerini asmış. Ayakkabı boyası 3 TL olmuş. Ama biraz ötede Mes Kuaför’ün fiyat tarifesi vardı. Sakal tıraşı 3 TL. Saç tıraşı 5 TL.

Mısır Çarşısı’nın dış duvarının dibinde gıda maddesi satanlar “İşler çok kötü” diye yakındılar.

Halk en çok lokum alıyordu. Halk lokumlarının kilosu 10-12 TL arasında değişiyordu. Kilosu 8 TL’ye lokum vardı. Peynirciler tezgâhlara sıra sıra beyaz ve kaşar peynirleri dizmişti. Pazarlarda 18 TL’ye satılan beyaz peynir 11 TL’ye satılıyordu. Kilosu 12-14 TL’ye kaşar peynir vardı.

Neyse... Şöyle veya böyle bu bayram da geldi... Geçiyor... İnşallah gelecek bayramlarda ekonomimiz daha iyi, halkımız daha mutlu olur.

Bayramınızı kutlarım sayın okuyucularım.

 

Güngör Uras

http://www.milliyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
09.09.2010
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız