2011 Bütçesi'nin toplam vergi geliri tahmini 232 milyar TL. Bunun 61.1 milyar TL'sinin ÖTV'den geleceği varsayılıyor.
Önceki gün alkollü içkilerden alınan ÖTV'ye zam geldi. Bu zammın 2011 bütçesine katkısı 1 milyar TL. dolayında olacak. 2010 Yılında 54.6 milyar TL. ÖTV geliri tahsilatı yapılacak. ÖTV'nin toplam vergi gelirleri içindeki payı yüzde 23 dolayında.
ÖTV gelirini en büyük bölümü petrol ve petrol ürünlerinden geliyor. 2010 yılı tahmini 30.6 milyar TL. Daha sonraki önemli vergi kaynağı tütün ve tütün mahsullerinin ÖTV'si. 16.4 milyar TL. Alkollü içkilerden sağlanan vergi geliri ise 2.1 milyar TL. Diğer ÖTV gelirleri motorlu taşıtlardan gelen 3.7 milyar TL dayanıklı tüketim mallarından gelen 1.3 milyar TL ile alkolsüz içki ve kolalı içkiden gelen 212 milyon TL.dan ibaret.
Başka anlatım ile toplam vergi gelirleri içinde, alkollü içkilerden gelen ÖTV'nin payı sadece yüzde 0.9 iken, tütün ve tütün mamullerinden gelen vergini payı yüzde 6.9 oranında. Bu rakamlar alkollü içkilerin ÖTV'sine yapılan zammın salt olarak bütçeye gelir aramadan kaynaklanmadığını gösteriyor. 2011 yılının 232 milyar TL'lik vergi gelirlerine sadece 1 milyar TL katkı için alkollü içki ÖTV'si arttırılır mı?
Böyle bir arayış olsa öncelikle vergi gelirlerinin yüzde 6.9'unu oluşturan tütün ve tütün mamüllerinin ÖTV'si artırılır. Ancak unutulmamalıdır ki vergiler sadece bütçeye gelir sağlamak için artırılmaz. Bazen "Hayatın Tanzimi" için de vergi oranları ile oynanır.
Alkollü içki fiyatlarını artırarak alkol tüketimini sınırlamak için ÖTV oranlarının artırılabileceği de unutulmamalıdır.
Bu durumda artan fiyatlar nedeniyle düşen satışlar sonucu vergi tahsilatında beklenen artışın gerçekleşememesi de mümkündür. Alkollü içkilerin vergisi artırılırken 2 noktaya dikkat etmekte yarar vardır:
Türkiye'de şimdilerde çok sayıda şarap yatırımı var. Şarap üretiminin dış piyasaya dönük olarak gelişmesi bekleniyor. Vergi artırımları şarap sektöründe gelişmeyi firenleyebilir.
Türkiye'de çok sayıda yabancı turist geliyor. Yabancı turist tatilde daha çok alkollü içki tüketir. İçki tüketirken de fiyat karşılaştırması yapar. Yüksek vergi Türkiye'de alkollü içki fiyatlarının başka ülkelerdeki fiyatlardan büyük ölçüde ayrışmasına neden olmaktadır.
ÖTV zammı yürürlüğe girdiğine göre sadece 2011 bütçesine değil, 2010 bitçesine de katkısı olacaktır.
Tevfik Güngör
http://www.dunyagazetesi.com.tr/