Antakya Tarım Platformu Başkanı İrfan O. Hatipoğlu, Amik Ovası çiftçilerinin kurtuluşunun et üretiminde olduğunu söyledi.
Hatay'daki tarımsal üretimde bitkisel ürünlerin üretiminin önde olduğunu ve hayvansal üretimin sözü edilecek boyutta olmadığını vurgulayan Hatipoğlu, hayvansal üretimin bitkisel üretime artı değer katacağını belirtti.
Hatay'daki tarımsal üretiminin ana omurgasını hayvancılığın oluşturması gerektiğini ifade eden Hatipoğlu, Amik Ovasının et üretimi için en uygun yer olduğunu savundu. Hayvancılık sektöründen söz edildiğinde süt üretimi temel alınması gerektiğini söyleyen Hatipoğlu, "Amik Ovası'nda et üretilmesinin iki ana nedeni bulunuyor. Birincisi, süt üretimi süreklilik arz eder. Yaz kış üretim yapmak zorundasınız. Amik Ovası'nda yılın en az 4 ayı çok sıcak geçiyor. Yüksek sıcaklıkta hayvanların süt verimi düşer. İkinci etken sütü satmak istediğimizde zorlanırız. Ağırlıklı olarak süt sanayisi ve tüketicileri batı bölgelerimizdedir."dedi.
Et üretiminin diğer bitkisel üretimine olumsuz yönde bir etkisinin bulunmayacağını ifade eden Hatipoğlu "Tersine artı değer katacaktır. Besi programında sabit yatırım çok azdır. Açık alan besiciliği yapılacaktır. Emek, enerji ve veteriner hekimlik hizmetleri giderleri çok düşüktür. Hayvancılık işletmelerinin en büyük gideri hayvan besleme alanındadır. Bir süt işletmesinde yem gideri toplam giderin yüzde 70'ni oluşturur. Besicilik de yem gideri düşüktür. " şeklinde konuştu.
Besiciliğin kaba yemlerle yapıldığını anlatan Hatipoğlu, "Ürettiğimiz yonca, fiğ, mısır silajı kullanılır. Bitkisel üretim artıkları yem olarak değerlendirilir. Amik çiftçisi dışarıdan yem almadan bitkisel üretim artıkları, kendi ürettiği yem bitkileri ile hayvanlarını büyütebilir. Hayvan kaynağı da Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden kolayca sağlanabilir. Tarımsal üretimde en kolay satılabilen ürün et'tir. Büyük miktarda et üretim açığımız var. Ülkemizde et sanayi hızla gelişiyor. Hemen yanımızda Ortadoğu pazarı var. Yeter ki üretelim." ifadelerini kullandı.
|