Geçen haftaki yazımın başlığı "Rol modeli KOSGEB'in veri tabanında" idi (Kobiden,14 Ocak.) Hemen hemen ihtiyaç duyulan her türlü teşvik ve desteğe sahip KOBİ'lerin, bu imkânlara rağmen, meselâ işbirliği-güçbirliği ederek gelişme veya birleşerek güçlenme ve büyüme gibi konularda "rol modelleri" beklemelerini irdeleyen; yanı sıra KOSGEB'e ilişkin bazı okur eleştirilerini yansıtan bir yazıydı.
Yazıda, ayrıca KOSGEB'in elindeki "veri tabanını" bu açıdan değerlendirerek, varsa, "rol modeli" olabilecek girişimleri KOBİ dünyasına duyurmasının yararlı olacağına da değinilmişti. Bu yazı üzerine KOSGEB Tekirdağ Hizmet Merkezi Müdürü Ali Vasfi Eskicioğlu, sorumluluk bölgesi Trakya'da başarı örneklerini içeren bilgiler gönderdi.
Bugün sütun sayın Eskicioğlu'nun, işte Trakya'dan rol modelleri:
"İşbirliği-Güçbirliği Modeli uygulanmaya başlamadan evvel, aynı kurgu ve mantıkla verdiğimiz 'Ortak Kullanım Atölyesi' desteği ile Tekirdağ-Hayrabolu ilçesindeki 10 küçük tarım makinesi işletmesini bir araya getirerek, Hayrabolu Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte ORTKA Tarım Makineleri Limited Şirketi'nin kurulması sağlandı.
500 bin TL destek verilen bu proje ile kurulan işletici kuruluşa eşit hisse oranları ile 10 KOBİ'miz ortaktır ve sorunsuz yürüyen iyi bir ortaklık örneğidir. Onlarca kez toplantı yaparak zar zor bir araya getirdiğimiz bu insanlar şimdi sadece ilçesine değil Trakya Bölgesi'ne mükemmel bir model olmuş durumdalar.
2008 yılında KOSGEB desteği ile yaptırılan Uluslar arası Rekabetçilik Analizi çalışmasında, bölgede rekabet düzeyi güçlü sektörlerden biri olarak öne çıkan tarım makineleri sektörü, Malkara-Hayrabolu bölgesinde düşünülen kümelenme çalışmasının da ilk adımıydı. Artık standartlaşan ürünler ve belirli bir kalite düzeyinin yakalanması ile günde 3 vardiya çalışan, iş yetiştirmekte zorlanan, ciddi bir istihdam yaratarak tüm ilçenin sahiplendiği mükemmel bir örneği takdim etmekten mutluluk duyuyorum.
Diğer bir örnek ise KOSGEB'in İşbirliği-Güçbirliği desteği iki hafta önce projeleri kabul edilen 5 fırın işletmecisinin kuracakları entegre ekmek üretim tesisi. Lüleburgaz'da yapılacak bir yatırım KOSGEB tarafından yaklaşık 550 bin TL'lik bir destekle fonlanacak. Bu beş KOBİ, ürün çeşitliliğini artırma, maliyet düşürerek rekabetçiliği yakalama, hijyenik üretimle halk sağlığını önemseme bir misyonlarla hareket ederek, belirli hisse oranlarıyla ortak oldukları yeni bir işletme kurdular."
KOSGEB Tekirdağ Müdürü Eskicioğlu'nun verdiği başka örnekler de şöyle:
"Yeni girişimcilik desteği ile, kendi işini kurmak isteyen girişimci adaylarına aldıkları eğitim sonrasında sundukları iş planları kurul tarafından kabul edilenlere destek ödemesi yapmaya başladık (Toplam 140 bin TL.) Bölgemizde bu eğitim sonunda 6 girişimcimiz kendi işinin sahibi oldu (Keşan, Tekirdağ Merkez ve Çorlu.)
Faaliyetini büyütmek, büyümek, istihdam yaratmak isteyen KOBİ'lere ise 'KOBİ Proje Desteği' kapsamında, projelere göre işletme başına 150 bin TL'ye kadar ödeme yapıyoruz. İki ayda sadece bölgemizdeki 20 işletmeye toplam 2 milyon 176 bin 205 TL tutarında hibe destek verilecek. Yani, işletmelerin yeni istihdamları, alacakları makine-teçhizat, yapacakları seyahatler. Tüm tanıtım faaliyetleri, yazılım-donanım ihtiyaçları, kalite amaçlı tüm harcamalar bu bağlamda değerlendiriliyor."
Bu bilgiler iki bakımdan çok önemli: Bir, KOBİ dünyasına yönelik teşvik ve desteklerden yararlanmak için ille de 'rol modeli' bekleyenlerin cesaretini tetikleyebilir; hatta tetiklemeli! İki, KOSGEB 'sahada' yaratılan bu tür örnekleri ve modelleri KOBİ dünyasının erişebileceği bir 'bilgi sistemine' oturtursa, hedef kitlede daha büyük mesafeler alacağına eminim.
Son bir not da benden: Bu sütun KOSGEB'in diğer yerel birimlerinden gelebilecek bu tür bilgilere de açıktır. Varsa eksiği, yanlışı eleştireceğiz ama gerçeği ve doğruyu da hakkını vererek yansıtacağız.
Taylan Erten
http://www.kobiden.com/ |