‘Şekerdeki tehlike’ Meclis’te!
SAĞLIĞIMIZI tehdit eden nişasta bazlı şeker konusunda uzmanların görüşünü yansıtan uyarı yazımdan sonra Köyişleri Bakanlığı bir açıklama göndermişti. Cevap hakkına duyduğumuz saygı ve sorumlu gazetecilik anlayışımız nedeniyle bu açıklamayı dün yayınlamıştım.
Nişasta bazlı şeker (NBŞ), mısır, patates, buğday ve benzerlerinden elde edilen bir şeker türüdür. Birçok uzmana göre, insan sağlığına zararlıdır ve İngiltere, Fransa, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde yasaklanmıştır.
Köyişleri Bakanlığı’na göre ise nişasta bazlı şeker (NBŞ) zararsızdır.
Ancak, Bakanlığın görüşlerini doğru bulmayan Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na “Meclis Araştırma Komisyonu” kurulması için bir önerge verdi.
Nişasta bazlı “kötü şeker”in halk sağlığını tehdit ettiği belirtilen önerge şöyle:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Şekerpancarı yerine nişastadan yapılan nişasta bazlı şeker (NBŞ) Avrupa Birliği üyesi Fransa, Hollanda ve İngiltere’de yasaklanmıştır.
Dünyanın en büyük 4’üncü şekerpancarı üreticisi olan Türkiye’de ise, ton başına 250-300 dolar daha ucuz olan “mısır şurubu” üretmek için yalnızca 2010’da 500 bin ton mısır ithal edilmiştir.
Kanserden kalp hastalıklarına ve karaciğer yetmezliğine kadar birçok kronik hastalığa yol açtığı ileri sürülen nişasta bazlı şeker (NBŞ) hakkında uzmanlar, Bakanlar Kurulu’nun, Danıştay’ın kesinleşmiş kararına rağmen, yetkisini kotayı artırma yönünde kullandığını ifade etmektedir.
NBŞ şu anda kotalı, kotasız ve merdiven altı olarak; alkollü, gazlı, kolalı içeceklerde, baklava, bisküvi ve her türlü unlu mamul sanayisinde kullanılmaktadır. Üstelik yalnızca tat verici olarak değil, fermantasyon, raf ömrünü uzatma, nem dengesini koruma amacıyla da kullanılmaktadır.
En büyük üretici konumundaki ABD’nin Gıda ve İlaç İdaresi FDA, Nisan 2008’de “içeriğinde yüksek fruktoz olan nişasta bazlı şeker (NBŞ) suni tatlandırıcıdır” açıklaması yaptıktan ve ABD’li bilim adamları, obezite ve obeziteye bağlı hastalıkların artışını NBŞ’ye bağladıktan sonra, yüzde 10 olan ABD üretim kotası, yüzde 2’lere düşürülmüştür.
Türkiye’de ise yüzde 10 olan NBŞ üretim kotası yüzde 15’e çıkarılmıştır.
Şeker-İş Sendikası, kota artışlarını “AB ülkelerinde yüzde 2 olan NBŞ üretim kotasının Türkiye’de Bakanlar Kurulu kararıyla sürekli artırılmasının sektörde pancar şekeri aleyhine dengeleri bozduğunu ve üretime darbe vurduğunu, kota artırımı ile NBŞ üretiminin fiili olarak pancar şekeri üretiminin yüzde 17’sine ulaştığı” gerekçesiyle Danıştay’a taşımıştır.
Yüksek mahkeme, “Gerçekte bir şeker ihtiyacının bulunup bulunmadığı ya da şeker kotalarının artışının mevcut ülke şeker stoklarına yapacağı etkisi araştırılmaksızın her yıl düzenli olarak nişasta kökenli şeker kotalarının artırılmasını, kanuna ve Şeker Kurumu’nun kuruluş amacına aykırı bularak ve “Bakanlar Kurulu kararında kamu yararı ve hizmet gerekleri yoktur” diyerek Bakanlar Kurulu kararını iptal etmiştir.
Mahkeme kararına rağmen kotanın artırılması hükümetin halkın sağlığını hiçe saydığının kanıtıdır.
Ayrıca ülkemizde, NBŞ kullanılan gıda maddelerinin üzerinde fruktoz içerdiği bilgisi yer almadığı için, halk hangi ürünlerde bu NBŞ kullanıldığını bilmemektedir.
Halkımızın sağlığı ile oynayan Bakanlar Kurulu kota artırımının kaldırılması gerekmektedir.
NBŞ’nin sağlık üzerine zararlarının tespiti, NBŞ’li ürünlerin Türk şekerpancarı üreticilerine zararının tespiti, NBŞ içeren ürünlerin ortaya çıkarılması ve bütün bu sorunların çözümlenmesi amacı ile Anayasamızın 98. maddesi, İçtüzüğümüzün 104. ve 105. maddeleri gereğince bir Araştırma Komisyonu kurularak konunun tüm boyutlarıyla araştırılmasını saygılarımızla arz ederiz.
Av. Turgut Dibek
(CHP Kırklareli Milletvekili)
Rahmi Turan
http://www.hurriyet.com.tr/ |