Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Ocak 2025 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Piyasaya yeni bir rakı çıkıyor. “Âlâ” markası ile pazarlanacak. Eski yıllarda “Al-ül âl” (Alülâlâ) -üstünlerin üstünü- markası ile satılan bir rakı varmış. İsmini ona benzetmişler. 

Piyasaya çıkmadan “rakı uzmanları” için düzenlenen “rakı tadımı”nı izledim. Şimdilerde moda “şarap tadımı”. İşte bu modaya uymuşlar. Şarap tadımında masanın üzerine bardaklar dizilir. Tadımcılar bardaklardaki şarapları yudumlayarak, şu numaradaki iyi, bu numaradaki en iyi diyerek dereceleme yaparlar. 

İşte o biçim... Masanın üzerine 3 bardak dizilmiş. Her bardağın altında bir numara var. Bardaklara 3 farklı Yeni Rakı konuluyor. Rakıdan anlayanlar ve de anladıklarını söyleyenler önce sek olarak bardaklardaki rakıyı yudumluyor. Sonra bire bir su ekleniyor. Bu defa da önce bardağın içindeki sulu rakının beyazlığına bakılıyor, sonra da sulu rakı tadılıyor. Hangisinin “âlâ” olduğu konusunda görüş belirtiliyor. 

 

Rakılar farklı farklı imiş 

Ben tadımı izlesin de haber yapsın diye çağırılan bir gazeteciyim. Karımın elinden tuttum, tadım toplantısına gittim. Tadıcıların masasına buyur ettiler. Araştırmacı gazeteciliğe soyundum, ama rakıdan anlamıyorum. Onun için sadece rakıyı yapanların anlattıklarını dinliyorum. Rakıdan anlayanlar ile anladıklarını söyleyenleri izliyorum. 

Söylendiğine göre : 

-  Geleneksel Yeni Rakı, kendini hissettiren, damağı tırmalayan bir yapıya sahipmiş. 

-  Yeni Seri Yeni Rakı, taze, canlı, aromayı öne çıkaran, daha yumuşak bir yapıda imiş. 

-  Yeni Rakı’nın Âlâ’sı ise damağı sıvazlayan, yüksek aromalı, şeker oranı az, içimi yumuşak bir rakı imiş. 

Anlatıldığına göre, “Geleneksel” ve “Yeni Seri” Yeni Rakı’lar yaş ve kuru üzüm suması karışımından yapılır ve yüzde 45 alkol dereceli iken, Yeni Rakı’nın Âlâ’sı sadece kuru üzüm sumasından yapılıyormuş. Alkol derecesi de yüzde 47 olmuş. 

 

Kadınlar rakıya da el atmış 

Ve de bunu kadınlar üretiyormuş. Düşünebiliyor musunuz, “Erkek içkisi rakıyı, kadınlar üretiyorlar.” Üretiyorlar dedim ise makinenin düğmesine basarak üretmiyorlar. Kadınlar, rakının reçetesini yapıyorlar, “tadını belirliyorlar.” Üç yıl, beş yıl, farklı tadlarda rakılar üretiyorlar. En sonunda birinde karar kılıyorlar. “Erkekler işte buna bayılır... Bu rakıdan üretelim” diyorlar. Erkekler de bu rakıyı içiyor. (Helal olsun kadınlara!) 

Âlâ’nın tadını ayarlayan kadınların kaptanı Hurisar Ayyıldız isminde bir kadın, kimya mühendisi. 35 yıl önce Tekel’in Beykoz fabrikasında rakıya bulaşmış. Şimdi Mey firması için değişik formüllerle rakı üretiyor. Bundan 3 yıl önce piyasaya çıkan 

Mest markalı rakı da onun rakısı imiş. 

Şimdilerde Türkiye’de yılda 49.5 milyon litre rakı üretiliyor. Rakı piyasasının iş hacmi 2.2 milyar TL. Mey firması rakı piyasasının yüzde 77.3’ünü elinde tutuyor. Yılda, içeride 39 milyon litre rakı satıyor. Dışarıya 4 milyon litre rakı ihraç ediyor. Mey’in votka piyasasındaki payı yüzde 11, şarap piyasasındaki payı ise yüzde 6 oranında.

 

 

 

Açıklama: Bu tabloda yer alan oranlar rakı piyasasından derlenen bilgileri yansıtmaktadır. Eksik, fazla olabilir. 

Not: Burgaz firmasının alkollü içki üretim ve pazarlamasını da şimdilerde Mey firması gerçekleştiriyor

 

 

 

Güngör Uras

http://ekonomi.milliyet.com.tr/

 

Ekleme Tarihi
13.02.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız