Seçim mahmurluğu daha ortadayken, iş dünyası temsilcileri birbiri ardına yayınladıkları demeçlerinde yeni dönem gündeminin ilk sırasında "Ekonominin" yer alması gerektiğini söylediler. Ayrıca, ekonomi gündeminde yer alması gereken konulara da değindiler.
30 Mart sabahında ilk değerlendirmeler ağırlıklı olarak iş dünyasından geldi. Ve iş dünyası yeni dönem gündeminde ekonomik sorunların ilk sırada yer almasını ve krizin yarattığı olumsuzluğu azaltacak önlemlerin alınması gerektiğini ortaya koydular.
Başbakan Erdoğan da bir yandan aldıkları derse uygun, önlemler alacaklarını söyledi. Bir yandan da hükümette değişiklik yapabileceğinin ipuçlarını verdi.
AK Parti'de kuruluş döneminden başlayarak, 2007 seçimleri öncesine kadar yönetim içerinde yer alan bir ağabey siyasetçi de seçim sonuçlarını değerlendirirken iki konu üzerinde durdu. Bunlardan birinin "ekonomi ağırlıklı" yeni bir gündeme dönülmesi olduğunu söyledi. Bir diğerinin ise "Partinin kuruluş dönemindeki gibi genel başkan Erdoğan'ı 'Tek adamlık' görüntüsünden uzaklaştıran bir akil adamlar grubuna ihtiyaç olduğunu" belirtti. 2007 seçimlerine kadar Erdoğan'ın çevresinde olan akil adamların Başbakan'a sürekli olarak partinin kuruluş dönemindeki ilkeleri ve kırmızı noktaları hatırlattığını, onların dışlanmasının ardından Erdoğan'ın "Tek adam" tavrıyla hareket ettiğini, uyarı sistemi çalışmadığı için bu düşüşün yaşandığını söyledi. Bakanların bir bölümünün medya ilişkilerini bakanlık çalışmalarının önünde tutuklarını belirterek, "Hükümet değişikliğinin bir an önce yapılması" önerisinde bulundu.
İş dünyasının temsilcilerinin hemen bütünü "Ekonominin ilk sırada olduğu gündem"e dönülmesini önerirlerken, IMF anlaşmasının hayata geçmesinin gerekliliğini vurguluyorlar.
İş dünyasının ekonomi gündemi içersinde yer almasını beklediği konular arasında da şunlar yer alıyor:
- Bütçe ve programdaki makro ekonomik büyüklüklerin bir an önce revize edilerek açıklanması.
- Bölgesel-sektörel ve proje ağırlıklı yeni teşvik sisteminin vergi, prim ve yatırım indirimi içerir şekilde bir an evvel gündeme alınması.
- İstihdam üzerindeki yüklerin azaltılması, üreticileri uluslararası pazarda rekabetçi kılacak enerji fiyat indirimi, istihdam üzerindeki yüklerin azaltılması gibi mikro reformların yapılması.
- Etkili bir rekabet için kanun değişikliğinin yapılması.
- KOSGEB'in kurum yasasının değiştirilerek esnafın da yararlanacağı yeni modelin geliştirilmesi.
- Nakit akımında ve kredi kullanımında rahatlama içeren Bankalar Kanunu değişikliğinin yapılarak, bankacıların hapisle yüz yüze kalmasının önlenmesi.
- Gündemde yer alan Gümrük Kanunu'nun yasalaşması.
- Otomotiv, mobilya sektörlerinde canlanmaya yol açan KDV indirimi gibi önlemlerin talep eden diğer sektörlere de yaygınlaştırılması.
- İhracatçılar ve demir-çelikçilerin uluslararası ihalelerdeki teminat mektubu sorununa çözük bulunması.
Bunun dışında Anayasa Seçim ve Siyasi Partiler yasalarında değişiklik konuları ile AB ilişkilerinin yeniden ivmelendirilmesi de iş dünyasının gündeminde yer alan diğer konular.
Doğaldır ki, yeni ekonomik ağırlıklı yeni gündem oluşturulurken, seçim öncesi siyaset ortamındaki çatışma söylemine de son verilmesi bekleniyor.
Osman Arolat
dunyagazetesi.com.tr |