TÜİK istihdam verilerini açıkladı ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi 'betam' araştırmacıları Dr. Seyfettin Gürsel, Dr. Gökçe Uysal ve Duygu Güner Ocak 2011 döneminde tarım dışı istihdamın trendlerini bir araştırma notuyla açıkladılar.
Özet olarak ifade edilirse mevsim etkilerinden arındırılmış işgücü piyasası verileri Ocak 2011 döneminde tarım dışı işgücünün 109 bin, tarım dışı istihdamın ise 139 bin arttığını ve bu gelişmelerin sonucunda tarım dışı işsizlik oranının yüzde 13,6'dan 13,4'e gerilediğini gösteriyor.
Mevsim etkilerinden arındırılmış sektörel istihdam verileri ise istihdamdaki artışın ardında hizmetlerdeki istihdam artışının etkili olduğunu gösteriyor.
Kariyer.net kuruluşunun internet sitesi tarafından derlenen açık iş ilanı başına başvuru sayısı serisi ise, tarım dışı işsizlik oranındaki düşüşün Şubat 2011 döneminde de devam edeceğine işaret ediyor.
TÜİK'in 15 Nisan'da açıkladığı işgücü verilerine göre ocak döneminde (Aralık - ocak- şubat) istihdam 22 milyon 461 bin, tarım dışı istihdam ise 17 milyon 60 bin seviyesinde bulunuyor. Ham işgücü verilerine bakıldığında ocak döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre tarım dışı işgücü 433 bin (yüzde 2,2), tarım dışı istihdam 937 bin kişi (yüzde 5,8) artmış, tarım dışı işsizlik oranı da yüzde 17,6'dan yüzde 14,7 seviyesine gerilemiştir. İşgücündeki artışa rağmen tarım dışı istihdamdaki yıllık bazda 900 binin üzerindeki artış tarım dışı işsizlik oranını aşağı çekmiştir. Tarım dışı istihdam artışı 4. çeyrekteki güçlü büyümenin etkisiyle hızlanırken tarım dışı işgücü artışının da uzun dönem eğilimine dönmekte olduğu gözlemlenmektedir ).
Tarım dışı işgücü ve tarım dışı istihdamın, tarım dışı işsiz sayısı değişimine etkisi (yıllık)
Kariyer.net verileri işsizliğin düşmeye devam edeceğini gösteriyor. Betam nisan ayı işgücü piyasası araştırma notundan başlayarak Kariyer.net tarafından sağlanan ve işgücü piyasasının seyrine dair bilgi içeren yeni bir seriyi analizlerine dahil edecektir.
Bu seri Kariyer.net internet sitesinde açık bulunan iş pozisyonu başına yapılan başvuru sayısını göstermektedir. İlan başına yapılan başvuru sayısı iş arayan kişilerle açık iş pozisyonları arasındaki dengeyi göstermesi açısından işsizliğin seyriyle ilgili ipuçları sağlayabilecek niteliktedir. İlan başına başvuru sayısının azalması bir yandan münhal işlerin artmasına diğer yandan da başvuru sayısının azalmasına bağlıdır. Münhal işlerin artması büyümenin hızlanmasına bağlanırken, başvuruların azalması iş arayan sayısının azalmasına bağlı olacaktır. Verilerde mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranı ile Kariyer.net tarafından sağlanan ilan başına yapılan başvuru sayısının mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış hali incelendiğinde bu iki serinin oldukça uyumlu olduğu görülmekte, serilerin korelasyonu neredeyse yüzde 90 seviyesine erişmektedir.
Tarım dışı işsizlik oranlarının üçer aylık ortalamalardan oluştuğunu hatırlatalım. Gelecek ay açıklanacak şubat ayı verileri ocak, şubat, mart aylarının ortalamalarından oluşmakta. Kariyer.net tarafından açıklanan aylık açık ilan başına yapılan başvuru sayısı şubat ve mart ayları için de düşüş göstermektedir. Bu aylardaki açık iş ilanı başına başvurulardaki düşüşlere paralel Şubat 2011 döneminde de tarım dışı işsizlik oranının düşmesini bekliyoruz.