Hafta sonunda dünyada ve Türkiye'de durum şöyledir:
- Küresel ekonomi de toparlanıyor:
-Gelişmiş ekonomilere dair aşağı yönlü riskler korunuyor genişlemeci politikalar devam ediyor
-Gelişmekte olan ülkelerde iç talep hızlı artmaya başladı.
-Gelişmekte olan ülkelere sermaye akışı sürüyor ve de bu kredi büyümesine sebep oluyor.
- Merkez Bankası parasal sıkılaştırmayı sürdüreceğini tekrarlıyor. Enflasyon hedefinde ayarlama yapıldı. Petrol fiyatının artması ve içeride gösterge faizin yüzde 8.29'lara tırmanması sonucu 2011 enflasyon tahmini % 5.9'dan % 6.9'a yükseltildi.
- 2011 ikinci yarısında sınırlı parasal sıkılaştırmanın devam etmesi munzam karşılıkların daha da artırılması söz konusu.
Merkez Bankası'nın yeni başkanı dün enflasyon raporunu açıkladı.
Yeni başkan diyor ki, "2010 yılının son çeyreğinde enflasyonun düşüş eğiliminde olması finansal istikrara göreli olarak daha fazla ağırlık vermemize olanak tanımıştır. Bu doğrultuda kısa vadeli sermaye girişlerinin azaltılması amacıyla bir yandan politika faizlerini düşürürken diğer yandan faiz koridorunu genişleterek kısa vadeli faizlerin oynaklığını artırdık. Kredi genişlemesini yavaşlatmak amacıyla da zorunlu karşılık oranlarını artırmaya başladık Ayrıca, bankacılık
sisteminin yükümlülük vadesini uzatarak finansal istikrarın güçlendirilmesi
amacıyla, zorunlu karşılık oranlarını kısa vade için daha yüksek olacak şekilde
vadelere göre farklılaştırdık. Bütün bu tedbirler sonrasında net kısa vadeli
sermaye girişlerinde azalma gözlenmiş, kredi artış hızındaki ivmelenme durmuş
ve mevduatın ortalama vadesi uzamaya başlamıştır."
Açık anlatımıyla yeni başkan, uygulanan politikaların doğru olduğunu beklenen sonuçları vermeye başladığını söylüyor. Başkan diyor ki,"Yılın ilk çeyreğinde kredi büyümesinde bir önceki çeyreğe kıyasla yavaşlama gözlense de kredilerin artış hızı henüz finansal istikrar açısından makul görülen oranlara inmemiştir Kredilerdeki artış eğiliminde arz ve talep yönlü etkenler rol oynamaktadır. Arz tarafında, kredi piyasasındaki yoğun rekabet etkili olurken, iktisadi faaliyetin olumlu seyri ve istihdam koşullarındaki iyileşme kredi talebinin canlı kalmasını sağlamaktadır. Ancak uygulamakta olduğumuz parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkisiyle yılın ikinci çeyreğinde kredi kullanımının ivme kaybetmeye devam edeceğini tahmin etmekteyiz."
Enflasyon raporuna göre 2011 yılınınikinci yarısında sınırlı ölçüde ilave parasal sıkılaştırme tedbirleri uygulanarak yıl sonunda kredi büyüme hızının yüzde 20-25 aralığına getirilmesi hedef alınmış durumda. Bu hedefe ulaşıldığında enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2011 yılı sonunda orta noktası yüzde 6,9 olmak üzere yüzde 5,6 ile yüzde 8,2 aralığında gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
Tevfik Güngör