Gözler yeni kurulacak kabinede. Başbakan Yardımcıları, İçişleri, Ekonomi, Milli Eğitim bakanlıkları kadar önemsenmese de eski adıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yeni adıyla, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı koltuğuna kimin oturacağı en azından tarım camiasında merak ediliyor.
Mehdi Eker bu göreve yeniden atanır mı?
Bu konuda tek karar verici Başbakan Recep Tayyip Erdoğan. Mehdi Eker gibi bakanlık beklentisine giren tarım kökenli birkaç milletvekili var.
Kesin olan şu ki, Mehdi Eker son Tarım ve Köyişleri Bakanı olarak tarihe geçecek. Bakanlığın adı değiştiği için yeni bakan Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanı olacak.
Bundan 37 yıl önce 1974'te de bakanlığın adı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıydı. Bir bakıma 37 yıl öncesine dönüş olacak.
Bakanlığın adının değişmesi sürpriz değil. Bu değişiklik uzun yıllardır hep gündemdeydi.
Hükümet, bakanlığın yeniden yapılandırılmasını kapsayan bir yasa tasarısı da hazırlamıştı."Tarım ve Gıda Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı" 2009'un son gününde Başbakanlığın internet sayfasında yayınlandı. Fakat, geçen yaklaşık 1.5 yıllık sürede bu kanun tasarısı mecliste yasalaşmadı.
Avrupa Birliği'nin ısrarına ve ilerleme raporlarında sık sık vurgu yapılmasına rağmen bakanlıktaki yeniden yapılanma gerçekleşmedi. Seçime 4 gün kala değişiklik yapıldı. 8 Haziran 2011'de Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile bazı bakanlıklar kapatılırken, bazıları birleştirildi. Bazılarının da adı değiştirildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın adı "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı" oldu.
Bakanlığın tarihinde bu tür isim değişikliğine sıkça rastlanır.
1838'de Dış İşleri Bakanlığı'na bağlı bir birim olarak kurulan, daha sonra Ticaret Bakanlığı'na bağlanan tarım teşkilatı, Cumhuriyetin ilanından sonra kimi zaman bazı bakanlıklarla birleştirilerek, kimi zaman adı değiştirilerek bağımsız bakanlık olarak faaliyetini sürdürür. 1974'te Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adını aldı. Daha sonra "gıda" ve "hayvancılık" çıkarıldı, "orman" ve "köy" eklendi. Son olarak 1991'de bu kez "orman" çıkarıldı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı oldu. Şimdi "köy" çıkarıldı. İkinci kez "gıda" ve "hayvancılık" eklendi. Böylece 37 yıl öncesine dönüldü. Bakanlığın adı 1974'te olduğu gibi "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı" oldu.
Yapılan değişiklik çerçevesinde Bakanlığın ana hizmet birimleri, yardımcı hizmet birimleri ve diğer birimler yeniden yapılandırılacak.
Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü(TÜGEM), Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Koordinasyon Daire Başkanlığı ve daha bir çok birim kapatılacak. Yerine Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Hayvancılık Genel Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü gibi yeni birimler kurulacak.Daha da önemlisi ilk kez bakan yardımcısı olacak. Müsteşar ile bakan arasında oluşturulan bu göreve atanacak kişinin yüksek okul mezunu olma şartı yok. İlkokul mezunu bile olabilir.
Bakanlık taşra teşkilatında da ciddi bir değişim olacak. Tarım İl Müdürlüğü yerine Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olacak.
Bu değişiklik bakanlık kadrosunda çok kapsamlı bir değişikliği de getirecek. Çünkü, özellikle üst düzey bürokratlar yeni oluşturulan genel müdürlüklere atanmayabilir. Özellikle bakan değişikliği olursa müşavirler, müsteşar yardımcıları hatta il müdürlerinin birçoğu değişebilir. Bu nedenle bakanlık merkez ve taşra teşkilatında personel endişeli bir bekleyiş içerisinde."Ya atanamazsam" endişesi yaşanıyor.
Özetle, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kuruluş çalışmaları tamamlayıncaya kadar bakanlıkta işler ağır aksak yürüyecek. Yeni yapılanma ve değişirse yeni bakan ile birlikte tarımda yeni bir dönemin başlangıcı olacak.
Ali Ekber Yıldırım