Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Aralık 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Basın mensuplarıyla bir sohbet toplantısı yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, kendisinin 7 yıl her ay rekor kıran sıkıntısız, güzel bir ihracat döneminden sonra, kürsel kriz nedeniyle daralan sıkıntılı bir dönemde başkan olduğunu söyledi. Gerçekçi bir şekilde, "2010 yılının birinci veya ikinci çeyreğinden önce ihracatta artış olmaz" diyen Büyükekşi, hem kısa dönemde ihracatı geliştirmek için önerilerini otaya koydu, hem de uzun dönem  için bir yabancı firmaya stratejik plan için araştırma yaptırdıklarını açıkladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, basın mensuplarıyla yaptığı sohbette 2001-2008 döneminde ihracatta her ay bir rekor açıklandığını, güzel ve sıkıntılı olmayan bir dönem yaşandığını, 2001 yılında 31.2 milyar dolar olan ihracatın yüzde 300'lük artışla 2008 yılında 132 milyar dolara yükseldiğini, açıkladıktan sonra, "Sıkıntılı bir dönem maalesef benim başkan olmamla birlikte başladı" diyerek talihsizlini ortaya koydu. Ancak, bununla yetinmediğini olumsuzluğu ortadan kaldırmak, ihracattaki düşüşe son vermek için atmayı düşündüğü adımları sohbet sırasında otaya koyuyor.

Büyükekçi, küresel kriz nedeniyle daralan ihracat pazarını geliştirmek için yaptıkları girişimleri ve elde ettikleri olumlu sonuçları 7 maddede topladı. Ayrıca, Amerikan Başkanı Obama'ya Türkiye ziyareti sırasında görüşmeler yapan yöneticilerimiz kanalıyla sundukları mektupta, "Bu nasıl ticari partnerlik?" sorusunu gerekçeleriyle ortaya koyduklarını belirtti: "Türkiye'nin son yedi yılda ihracatı ortalama yüzde 321 arttı. BAE'ye ihracatı yüzde 1867, Rusya'ya ihracatı yüzde 601, İngiltere'ye ihracatı yüzde 375, Fransa'ya ihracatı ise yüzde 249 oranında artış gösterirken, Amerika'ya ihracattaki artış 7 yılda sadece yüzde 37 oranında kaldı. 2001 yılında ihracatımız içerisinde Amerika'nın payı  yüzde 10 iken bu 2008 yılında yüzde 3.2'ye geriledi. Bunun sonucunda Amerika'nın 2.1 trilyona yükselen ithalatı içinde Türkiye'nin payı yüzde 0.22'ye düştü. Ticari partnerliğimizin anlamı kalmadı."

Büyükekşi, Türkiye-Irak sınırında kurulacak bir Nitelikli  Sanayi Bölgesi'nden iki ülkenin üreticilerinin de Amerika'ya gümrüksüz ihracat yapmasının yolunun açılması taleplerini Cumhurbaşkanı Gül aracılığıyla bir mektupla Obama'ya ilettiklerini, Gül'ün, "Obama bu rakamların böyle olmasına hayret etti. Hemen Türkiye ile ticareti geliştirmek için komisyon kurulması talimatı" verdiğini söylediğini aktardı. Bu konuda en kısa zamanda çalışmaların başlayacağını umduğunu belirtti.

Büyükekşi, bir yandan kısa dönemdeki imkanları hayata geçirmek için çalışmalar başlattıklarını, ihracatçı firmaların kalifiye elemanlarını kaybetmemeleri için iç pazarda tüketimin artırılması ile geçiş döneminde bundan yararlanmanın yollarını aradıklarını belirtti.

Bunun yanı sıra uzun vadeli plan için Kaplan ve Porter  firmalarına strateji çalışması yaptırdıklarını, 5-10 ve 15 yıllık  pazar gelişmesi ve ihracat hedeflerini belirleyeceklerini söyledi. 2023 yılında Cumhuriyet'in 100. yılında 500 milyar dolar hedefine hangi yoldan ulaşabileceğimizi belirlemeye  çalışacaklarını açıkladı. Bu çalışmada 23 sektör için 23 strateji belirleneceğini belirten Büyükekşi, bu araştırma firmasının Brezilya için 5 yıllık bir stratejik planını 2007 yılında hazırladığını, Dubaililer'in de Amerikan Hazinesi'nin de bu kurumla ortak çalışmalar yaptığı bilgisini de verdi. Ayrıca 23 Mayıs tarihinde kamu ve özel bütün tarafların katılacağı bir çalıştayda ihracatın sorunlarını ele alacaklarını ve çözüm önerilerini ortaya koyacaklarını açıkladı. 500 milyon doların altında ihracatı olan illere özel geliştirici çalışmalar yapma kararında olduklarını da belirtti.

Gerçekçi bir değerlendirme ile "2010 yılının bir ya da ikinci çeyreğinden önce ihracatta artış olmaz" diyen Büyükekşi, sohbetinde sıkıntılı bir dönemde oturduğu TİM Başkanlık koltuğunda eli kolu çaresiz oturmadığını birçok girişimde bulunduğunu ortaya koyuyor.

 

Osman Arolat

dunyagazetesi.com.tr

Ekleme Tarihi
23.04.2009
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız