Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Ocak 2025 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 Bu yaz üretim, istihdam, gelir-gider gibi ekonominin ana konularını unuttuk.

Hatta enflasyon ve faiz oranları bile gündeme fazla gelmiyor. Ekonomi denildiğinde sadece” döviz indi mi-bindi mi?” muhabbeti yapılıyor.
Başka ülke paralarının da değeri değişiyor. Koskoca ABD ile AB ülkelerinin para birimleri her gün dalgalanıyor.

Aşağıdaki tabloya bakınız:

1 euro’nun değeri 2011 yılı başında 1.33 dolar idi. Mayıs ayında 1.47 dolara yükseldi. Geçen hafta sonu 1.44 oldu. Dün 1.42’ye geriledi. Açık anlatımı ile yılbaşından bu yana yüzde 8-9 değer değişimi var.

Ama ne ABD’deki ne de AB ülkelerindeki insanlar “Bugün doların değeri ne oldu, bugün euro’nun değeri ne oldu?” diyerek dertlenmiyor. Para değerindeki değişimi genelde o ülkelerdeki finans çevreleri ve ihracatçılar izliyor.


Dövize bağımlı olduk

 Türkiye’deki duruma bakalım: Yılbaşından bu yana dolar 1.55 TL.- 1.69 TL. arasında dalgalandı durdu.  Türk Lirası’nın değer kaybı doların değer kaybına yakın ölçülerde. Yüzde 9 dolayında…

İyi de bizde neden insanlar her gün “dolar fiyatı ne olmuş-ne olacak?” diyerek merak ve hatta kuşku içinde?

Bizde  uzun süredir  ekonomi  iki para birimi ile işler hale geldi. Türk Lirası ve döviz. Önce mark, sonra dolar, derken euro bağımlısı olduk.

Bir çok kontrat döviz ile yapılır oldu. Ne var ki kontratta taraflar döviz ile  bağlantıya giriyor ama borçlu borcunu  genelde TL ile ödüyor. İç ve dış kredilerde TL yanında döviz

yükümlülüğü arttı.

İçeride birçok malın fiyatı, kiralar ve hatta ücretler dövize bağlandı.


Değişime alışacağız

İşte bu tabloda cebinde üç kuruş dövizi olan da döviz kontratında alacaklı veya borçlu olan da her gün döviz fiyatını izlemeye başladı.  Borçlular “borcumuz ne kadar arttı?” diyerek izliyor. Dövizi olanlar ve alacaklılar, ”acaba  Türk Lirası olarak getirimiz  ne kadar artacak?” diyerek izliyor.

Dolar-euro çapraz kurundaki değişim, dolar ve euro’nun değerindeki günlük oynamalar ABD’de, Fransa’da, Almanya’da düz vatandaşı ilgilendirmiyor... Çünkü onların varlığı kendi ülkesinde işlem gören euro ise euro’ya, dolar ise dolara bağlı. Borcu ülkesinde ekonomiyi döndüren tek para birimine bağlı.

Bizde döviz fiyatındaki değişim kaçınılmaz olarak çok insanı ilgilendirmeye devam edecek.  Fiyatlardaki günlük dalgalanmalar heyecan yaratacak. Belki bir süre sonra bu oynaklığın bir band içinde (örneğin  dolarda 1.65-1.70 bandında)  kalması insanlarımızı rahatlatacak. Band içindeki hareket olağan sayılır olacak.

 
 
 
 
Güngör Uras 
 
 

Ekleme Tarihi
03.08.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız