İbadet gizlidir kabahat de...
Ekonomide olan biten, üretimi nasıl etkileyecek? İş çevrelerinin önümüzdeki dönem için ne tahminleri var? Sorup, soruşturmak için geçen hafta sonu işyerlerini dolaştım.
Önde gelen bir sermaye grubunun başında bulunan işadamı ile ekonomiyi konuştuk. Ekonomi dışı konularda sohbet ederken, masasının yanındaki panoya iğne ile iliştirilmiş düğün davetiyesi benzeri lüks kartlara basılı iftar davetiyelerini göstererek yakındı, “Şu duruma bakın... Ramazan geldi... İftar davetiyesi yağıyor. Her akşam davet. Mide sorunum var. Oruç tutamıyorum. Belli saatlerde özel yiyecekler yemek, ilaç almak zorundayım. Davet sahiplerine bunu anlatıyorum. Olsun bekliyoruz. Gelmezseniz darılırız diyorlar. Hepsi ile az çok iş ilişkim var. Gitmezsem olmaz... Gittiğim yerlerde iftar sofralarındakilerin çoğu da oruç tutmayan veya tutamayanlar... Benim gibi iş ilişkisi nedeniyle mecburiyetten sofra başına dizilenler...”
Ben de birkaç gün önce, iftar çadırlarının kurulduğu meydanlarda dolaşmıştım. “Bakayım kimler geliyor?” diyerek iftar çadırlarına gelen gideni dışarıdan izlemiştim. Çadırlara gelenler arasında kendi imkânlarıyla iftar açamayacak durumda olanların sayısı parmakla gösterilecek kadar azdı.
İşin üzücü yanı, günümüzde devlet adamlarının, iş çevrelerinin, belediyelerin ve bazı derneklerin düzenledikleri “iftar ziyafetleri”nin, hayır için değil gösteriş için düzenlenmesi. Faturası, devlet kesesinden veya devlete ödenecek vergiler ile ödenen “iftar partilerini ziyafetlerini” düzenleyenlerin, TV kameramanlarını ve gazetecileri davet ederek partilerin-ziyafetlerin TV’de ve gazetelerde yer alması için büyük çaba göstermeleri ayıp oluyor..
Yeniköy’den haberler
Bu genel değerlemeden sonra şimdi de sayın okuyucularıma bizim mahalledeki özel durumu arz edeceğim.
Efendim, bizim mahallede Gülengün Giray ve Dölen Eker ile kızları Ömür Giray ve Sumru Küçükonat’ın öncülüğünde faaliyetini sürdüren kadınlar komitesinin ramazan programı bu yıl 14 yaşına bastı.
Kadınlar komitemiz, muhtarımız ve mahalle sakinleri ile konuşarak, ilgiye ve desteğe muhtaç aileleri ve kişileri belirliyor. Bizim mahallemizde sadece Müslüman komşularımız yok. Rum komşularımız da var. Kıbrıs olayları öncesi Yeniköy’de 4 bin Rum yaşarmış. Ramazan programı başladığında mahallemizde 200’ün üzerinde Rum aile kalmıştı. Şimdilerde Rum komşularımızın sayısı 46’ya düştü. Yaşlananlar öldü. Gençler Yunanistan’a göç etti.
Bundan 14 yıl önce kadınlar komitemiz ramazan ayında Türk-Rum ayırımı yapmadan ilgi ve desteğe muhtaç ailelere her gün yemek dağıtmaya başladı. Yeniköy Yeni Camii’nin altındaki bisiklet tamircisi bu hayır işi için dükkânından bir köşe ayırıyor. Komşularımızın çoğu sefertasları ile gelerek ailenin üye sayısına göre yemeklerini alıyor. Gelemeyecek durumda olanların yemeğini komite üyeleri evlerine götürüyor. Bu çabalar ilgi görünce katkıda bulunanların sayıları ve katkı miktarı arttı. Komite üyelerine bir banka hesabı açmalarını önerdim. YKB, Yeniköy Şubesi’nde bir hesap açıldı (004661-5). Hesapta biriken paralar çoğalınca, kadınlar komitesi ihtiyaç sahiplerine, yakacak yardımı yapmaya, elektrik ve kira faturalarını ödemeye başladı.
İhtiyaç sahiplerini unutmayalım
İlgi ve imkânlar çoğalınca da ihtiyaç sahiplerine, desteğe muhtaç olanlara yardımın kapsamı genişledi. Ramazan ayı dışında her ay gıda ve zorunlu ihtiyaç maddeleri karşılanıyor. Her ayın ilk çarşambası, Ömür Giray hanım mahallemizdeki markete gidiyor. Markete ihtiyaç sahibi ailelerin isimlerini veriyor. İhtiyaç sahipleri belli bir rakam içinde, aylık tüm mutfak ihtiyaçlarını toplu olarak satın alabiliyor. Madde bazında sınırlama yok. Herkes alacağını ihtiyacına göre belirliyor.
Şimdilerde 16 ailenin 52 üyesi yardımdan yararlanıyor. Bu 16 ailenin 2’si Rum aile... Daha önce 5 Rum aileye yardım yapılırdı.
Ramazan oyunca saat 17.00’den itibaren sıcak yemek dağıtımı başlıyor. Sıcak yemeği Star Yemek Fabrikası temin ediyor. Kişi başı 4.50 TL yemek parası ödüyoruz. Her gün 1 kap çorba, bir kap etli yemek, bir kap pilav, makarna veya börek, bir kap tatlı ve 2 top ekmek servisi var. Günlük sıcak yemeğin faturası 225 TL’yi ödeyen, caminin altına geliyor, dağıtımda hazır bulunuyor. Ramazan yemeklerinden artan para ile de yıl boyu aynı ailelerin gıda ihtiyacı karşılanıyor. Özetle, ramazan ayında iftarda göstermelik bir tepsi yemek dağıtımdan sonra 11 ay ihtiyaç sahiplerini unutmak diye bir şey yok.
Güngör Uras