Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Ocak 2025 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler


Türkiye’de lüks malın en az 7 milyon müşterisi var

 

Kim alıyor bu lüks malları? Kim alacak? Bizim halkımız alıyor. Milliyet’in röportajcısı Songül Hatısaru’nun Beymen’in Genel Müdürü Elif Çapçı ile söyleşisi yayınlandı. Elif Çapçı, lüks ve pahalı ürün satışlarındaki talebin canlılığından söz ediyor.

Güngör Uras 

 
 
Kriz döneminde bile lüks ürün satışının azalmadığını anlatıyor. Sezonda 1.700 adet Christian Louboutin ve Yves Laurent kotamız var. Buna karşın her sezon ek sipariş vermek zorunda kalıyoruz diyor. (Bilmeyenler öğrensin diye: Christian Louboutin marka ayakkabıların özelliği tabanının kırmızı boya ile boyanması ve de fiyatının 2 bin TL’lerden aşağı olmamasıdır. Bilmemek değil, öğrenmemek ayıp!)

Gelelim sadede. Bu bize özgü bir durum değil. The New York Times’da Stephanie Clifford’un bir yazısı yayınlandı. New York’un ünlü ve lüks eşya satan Neiman  Marcus’da çifti 775 dolardan satılan apartman topuklu altı kırmızı boyalı Christian Louboutin ayakkabıları tükenmiş. Nordstrom adlı mağazanın 9 - 10 bin dolarlık Chanel marka tüvit ceketleri için bekleme listesi varmış. (Ne kadar da New York’a benzer olduk? Bizim İstinye  Park’taki mağazalarda yeni sezon tüvit ceketler aynı fiyatla kapışılıyor!)

Türkiye’de de ürünleri yok satan  Louis Vuitton ve Givenchy gibi pahalı markaların sahibi LVMH firması 2011 yılı ilk yarısında satışların yüzde 11 artıp 15 milyar dolara çıktığını açıkladı. BMW ağustos başında satışların yüzde 16.5 artmasıyla kârının bir yıl önceye göre katlandığını bildirdi. Allah versin...

Kimsenin parasında ve malında gözümüz yok da... Tekrar aynı soruya dönelim... Başka ülkelerde bu lüks malları kimlerin aldığı bizi ilgilendirmez... Bizde kimler alıyor?


Gelir dağılımı bozuk

Sayın okuyucularıma bu yazının altında bir tablo veriyorum. Devlet Baba’nın yayınladığı bilgilere göre bu tabloyu düzenledim. Haneleri en fakirinden en zenginine, yıl içindeki kullanılabilir gelirlerinin toplamına göre yüzde 10’luk gelir grubuna ayırdım. 2009’da ülkedeki en fakir yüzde 10’luk hane halkı toplam harcanabilir gelirden sadece yüzde 2.3 pay alıyor. En üst  kullanılabilir gelir grubundaki haneler ise, toplam kullanılabilir gelirin yüzde 30.4’ünü harcayabilecek durumda.

TÜİK hanelerin yıllık harcanabilir gelir rakamlarını da belirlemiş. Bu belirlemelere göre en düşük harcanabilir gelir grubundaki  hanelerde aylık harcanabilir gelir 2009 yılında 716 TL iken, en üst yüzde 10’luk gelir grubundaki hanelerde aylık harcanabilir gelir 6.741 TL.

Hane halkının yüzde 10’u olan üst gelir grubundaki bu 7.0-7.5 milyon kişilik grupta hanelerin ortama harcaması ayda 6.741 TL ama, bu ortalama... Bu grupta en düşük harcama grubundan en yükseğe geniş bir yelpaze var. Kısaca “Kim alıyor bu lüks malları?” diye meraklanmayınız. Zengin ülkelerdeki insanların gelir ve harcama seviyesindeki  ve nüfusun yüzde 10’unu, yüzde 5’ini oluşturan kesim harcıyor. 

 
 

Ekleme Tarihi
29.08.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız