Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Ocak 2025 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Aslında yufka


Bizim Osmanlı İmparatorluğu gibi köklü, geçmişi çok eski tarihlere uzanan ve yaşadığı dönemde varolan hemen her kültürü bir süre bünyesinde barındırmış bir zenginliğin mirasçısı olmamızı tarif edilmez bir fırsat olarak görüyorum.


Resimden müziğe, mimarîden mutfağa pek çok alanda sonsuz denebilecek kadar bilgi ve deneyim saklı bu topraklarda, kanımızda. Bugün size yufkadan bahsedeceğim. Evet, bildiğimiz yufkadan. Bizim bildiğimiz yufka ise dünyada “strudel” olarak tanınıyor. Neden biliyor musunuz? Zamanında Avrupa’daki krallar, padişahlar Viyana’da toplanırlarmış ve bütün ülkelerin aşçıları bu vesileyle bir araya gelirmiş. 

Avusturyalılar da Osmanlı mutfağının bu sabır ve ustalık isteyen eşsiz ürününü en ince detayına kadar öğrenip arşivlemişler, Avusturya strudel tatlısını da bu yolla dünyaya tanıtmışlar. Sadece o mu; meşhur kruasan çöreği Osmanlı bayrağındaki hilalden, kugelhopf mayalı keki de kavuktan esinlenilerek yapılmış. 

Zengin olduğu ölçüde ilham verici de olan tarihimizden bize yadigâr olan yufkayı kendi elimizle açmayı öğrensek, kendi açtığımız yufkalarla baklavalar, börekler pişirsek, tarihimize en azından kendi mutfağımızda sahip çıksak harika olmaz mı?


Üzümlü Özbek keki


Oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar ve toz şeker derin kaba koyularak mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika, köpük köpük oluncaya kadar çırpılır. Sıvıyağ, eritip ılıtılmış margarin ve yoğurt eklenir. Mikserle 2-3 dakika daha çırpın.

Vanilya, un ve kakao katılıp mikserle çırpmaya devam edilir. Çekilmiş ceviz içi, tarçın ve üzüm de ilave edildikten sonra kabartma tozu serpiştirilir. Malzemeler iyice karışıncaya kadar mikserle çırpılır. 

Orta boy ve kenarları yüksek kare ya da dikdörtgen bir fırın kabı yumuşamış margarinle yağlanır. (25-30 santim çapında yuvarlak bir kalıp da kullanılabilir) Ama bu çok kabaran bir kek olduğu için kalıbın kenar yüksekliği en az 4-5 santim olmalı. 

Koyu muhallebi kıvamındaki kek hamuru 2-3 kaşık sıvıyağa batırılan peçeteyle ya da fırçayla iyice yağlanmış olan kalıba aktarılır. 10 dakika önceden ısıtılıp 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarlanmış fırında 40 dakika kadar pişirilip çıkarılır. 

Kekin iyice soğuması beklendikten sonra dilimlenerek servise sunulur. 

Not: İstenirse üzerine hindistancevizi serpilebilir.


Yarım su bardağı sıvıyağ 

Yarım su bardağı eritilmiş ılıtılmış bitkisel margarin 

4 adet yumurta 

(oda sıcaklığında beklemiş olmalı) 

1 su bardağı yoğurt

2 su bardağı toz şeker


2 su bardağı un

4 tepeleme  yemek kaşığı kakao 

Yarım su bardağı çekilmiş ceviz içi

1 tatlı kaşığı tarçın

Yarım su bardağı kuru üzüm 

1 paket vanilya 

1 paket kabartma tozu

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sahrap Soysal 
 
 

Ekleme Tarihi
25.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız