Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Ocak 2025 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 

   Sahrap SOYSAL 

 
 
 
Yoksul yiyeceği mercimek


Sarısı, kırmızısı, yeşili ile günümüzde sofralara renk katan mercimek, bakliyatların en eskilerinden biridir.


Diğer bir deyişle, sofralarımızın emektarlarından biridir mercimek. Pek çok yiyecek gibi, mercimeğin kökeni de Ortadoğu’ya, Mezopotamya ve Mısır’a dayanır. 

Uzun yıllar boyunca Roma ordusunun başlıca besin maddesi olan mercimek çorbası da hemen hemen mercimek kadar eski gibi görünüyor.  Hem ılık hem de kurak iklimlerde yetişebilen mercimeğin bereketi, toprak konusunda seçici olmamasından kaynaklanıyor olabilir mi? 

Protein bakımından çok zengin olan mercimek, benim çocuklarım küçükken en popüler zamanlarını yaşıyordu. O zamanlar hemen her kanalda mercimek hakkında övgüler yayınlanırdı. Mercimeğin etle eşit miktarda protein barındırdığı vurgulanır, et alamayanların üzülmemesi, bol bol mercimek tüketmesi salık verilirdi. 

O zamanlar ben de bu propagandadan etkilenmedim desem yalan olur. O zamanlar dediğime bakmayın, şimdi de biliyorum ki, proteinin yanı sıra A, B, B2 vitaminlerini de barındıran mercimek pek çok mineral de içermekte. Dolayısıyla ben de köftesinden çorbasına, salatasından erişteli yemeğine mercimeği kullanabildiğim kadar kullanıyor ve sofralarımdan eksik etmemeye çalışıyorum.


Mercimekli kabak


Kabakları yıkadıktan sonra baş ve kök kısımlarını kesin. Üzerlerini hafifçe kazıyın. (Soymamanız gerekiyor.) Kabakları yıkayıp 1 santim kalınlığında halkalar halinde dilimleyin.

İncecik yarımaylar halinde doğradığınız soğanları ve soyup tavla zarı formunda dilimlediğiniz domatesleri derin bir kaba koyup karıştırın. Tuz, karabiber, kırmızıbiber ve kuru naneyi katıp kaşıkla tekrar karıştırın.

Üzerine incecik doğradığınız sarmısakları, limon suyu ve toz şekeri ilave edip karıştırdıktan sonra kenarda bekletin.

İki yemek kaşığı zeytinyağını geniş bir tencereye gezdirip üzerine bir sıra kabak dizin. Üzerine hazırladığınız mercimekli karışımın yarısını serpiştirin. Bir sıra daha kabak dizip mercimekli karışımın kalanını serpiştirin. Kalan kabakları da en üste yerleştirdikten sonra üzerine 1 çay bardağı zeytinyağını gezdirin.

Sıcak suyu (et ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz) tencerenin kenarından aktarın. Tencerenin kapağını kapatıp orta ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar pişirin.

Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp kabaklar yumuşayıncaya kadar, 25-30 dakika pişirin. Ocaktan alıp ılık hale gelmesini bekleyin ve üzerine bol miktarda dereotu doğrayarak servise sunun.


Malzeme listesi


- 4 adet orta boy yeşil kabak 

- 2 su bardağı haşlanmış  yeşil mercimek 

- 2 adet orta boy kuru soğan 

- 2-3 adet orta boy domates 

- 1 çay bardağı + 2 yemek kaşığı zeytinyağı 

- 1 çay kaşığı tuz, karabiber

- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber 

- 4-5 diş sarmısak 

- 4 çay kaşığı toz şeker 

- Yarım limonun suyu 

- 1 yemek kaşığı kuru nane 

- 1-2 su bardağı sıcak su (Et ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz.)

 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
16.11.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız